Valér
4 °C
8 °C

Alelnökségre pályázik Bill Clinton?

2006.10.20. 16:48
Ügyes trükkel játszaná ki az elnöki periódust nyolc évben maximalizáló alkotmányos szabályt Bill Clinton. Alelnökséget vállalna neje, Hillary Clinton mellett, így egyrészt de facto elnök lehetne, Hillary akadályoztatása esetén pedig át is vehetné a hatalmat.

Különös módszerrel térne vissza a hatalomba Bill Clinton a Washington Post értesülései szerint. A lap úgy tudja, Clinton alelnöki posztra pályázhat a 2008-as választásokon neje, Hillary Clinton mellett.

Clinton két cikluson át volt az Egyesült Államok elnöke, azaz az amerikai alkotmány 1951-ben elfogadott 22. kiegészítése értelmében már nem választható elnökké.

Ez érdekes csavar a történetben, mert egyes értelmezések szerint Clinton így alelnök sem lehet, hiszen az elnök tartós akadályoztatása vagy leváltása esetén az alelnököt nevezik ki elnöknek. Más értelmezések szerint ugyanakkor az alelnökkel szemben az alkotmány csak három követelményt fogalmaz meg: az amerikai születést, a betöltött 35. életévet és azt, hogy legalább 14 éve életvitelszerűen az Egyesült Államokban éljen.

Scott Gant, a New Jersey Fairleigh Dickinson Egyetem politológia professzora szerint az alkotmány 22., korlátozó módosítása nem zárja ki azt, hogy egy kétszer megválasztott elnök alelnöki pozícióból esetleg harmadszorra is elnökké váljon.

A Washington Post szerint amúgy Clinton alelnökként is gyakorlatilag elnöki szerepben dolgozhatna nejével.

Clinton amúgy már többször is javasolta a 22. kiegészítés módosítását. A 22. kiegészítést 1951-ben azért fogadták el, mert Franklin Delano Roosevelt egymás után négy választáson diadalmaskodott, és ez felébresztette az amerikaiakban a diktatúrától való félelmet.

Clinton szerint a szabály idejét múlt, hiszen manapság már sokkal hosszabb ideig élnek az emberek. Szerinte ezért a szabályt úgy kéne módosítani, hogy az csak a három egymást követő ciklust zárja ki, azaz négy év szünet után akár egy már kétszeres elnököt is újraválaszthassanak.