Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Népírtásért jelentették fel Clintont

2003.06.17. 15:37
Népirtás címén feljelentést tett Bill Clinton volt amerikai elnök ellen öt orosz magánszemély a NATO Jugoszlávia elleni 1999-es bombázásai miatt. A csoport bejelentette: következő célpontjuk George W. Bush.
A NATO 1999-es jugoszláviai bombázásai miatt feljelentették Bill Clinton egykori amerikai elnököt az oroszországi Szaratov város bíróságán. A panaszosok - három író, egy újságíró és egy ortodox egyházi gimnázium igazgatóhelyettese - már korábban, tavaly márciusban, a bombázások kezdetének negyedik évfordulóján is tett feljelentést, az orosz büntető törvénykönyv öt cikke alapján. E törvénycikkek: támadó háború indítása egy másik ország ellen, tiltott eszközök használata katonai akcióban, népirtás, környezeti kár okozása, és támadás nemzetközi védelem alatt álló személyek és intézmények ellen. A tavalyi keresetet a bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy külföldi személy ellen csak abban az esetben indítható per, ha az illető közvetlenül orosz érdekeltségnek okozott kárt.

Helyet adtak

A panaszosok fellebbeztek az elutasítás ellen a felsőbb fokú területi bíróságnál, kiegészítve a feljelentést azzal, hogy a NATO-gépek a bombákkal "hatalmas anyagi kárt okoztak" a jugoszláviai orosz gázvezetékekben. A felsőbb fokú bíróság elfogadta ezt az érvet, és a keresetet hamarosan megvizsgálja. A szaratovi ügyészség egyik illetékese mindazonáltal úgy ítéli meg, hogy a keresetnek kevés esélye van.

Bush következik

Az egyik feljelentő, Alekszandr Klimov újságíró azonban elszánt, azt mondja, akár a legfelsőbb bíróságig hajlandó elmenni panaszával. "A nyugatiak bíróság elé akarják idéztetni Hágában az orosz vezetőket a csecsenföldi háború elindítása miatt. Miért ne tehetnénk meg mi is ezt?" - idézte az AFP Klimovot. Az újságíró hozzátette, hogy George Bush mostani amerikai elnök lesz a következő célpont az Irak elleni háborúval kapcsolatban.