Tekla
9 °C
20 °C

Vietnamba látogat Bill Clinton

2000.11.16. 13:33
Négynapos hivatalos látogatásra érkezett Vietnamba Bill Clinton és felesége. Clinton az első amerikai elnök Richard Nixon 1969-es vizitje óta, aki a délkelet-ázsiai országba látogat. Az Egyesült Államokban történelmiként értékelik az utazást, a színfalak mögött azonban mindkét fél elsősorban gazdasági előnyökre számít. Clinton mind Hanoiba, a volt Észak-Vietnam fővárosába, mind Ho Si Minh Városba (volt Saigon), Dél egykori központjába is ellátogat.
A látogatás célja - amellett, hogy meggyőzze az amerikaiakat, a New York Timest idézve, hogy ,,Vietnam nem egy háború, hanem egy ország" - elsősorban a kereskedelmi kapcsolatok fellendítése. Clinton szeretné meggyőzni a hanoi vezetést, hogy nyissa meg a vietnami piacot az amerikai befektetőknek, és egy újabb kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötése is szóba került. Amerikai cégek - köztük olyan óriások, mint a Coca Cola, a Boeing, a Nike vagy a General Motors - képviselői kísérik az elnököt útjára.

Agent Orange, Agent White
A két növényirtó szert az amerikai hadsereg arra használta a háború alatt, hogy a sűrű dzsungelben megbúvó Vietkong-gerillák rejtekhelyét felfedje. Mint Csurgai Józseftől, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktorandusz hallgatójától megtudtuk, a két szerben technológiai melléktermékként jelen van egy dioxin nevű anyag, amelyet költségmegtakarítási okokból nem vonnak ki a kész lombirtóból. A dioxin súlyos vese- és májbántalmakat okoz, igazából azonban idült hatása a félelmetes. Megrongálja ugyanis a DNS-t - tehát genetikai károkat okoz -, illetve az RNS-t és a fehérjéket. Mivel bizonyos körülmények között évtizedekig tart, míg a szer lebomlik, a dioxin miatt a mai napig születnek Vietnamban súlyosan fogyatékos gyermekek. Felmérések Vietnam területének 14 százalékán mutatták ki a dioxin valamilyen koncentrációját.

Főként kereskedelmi előnyöket várnak a látogatástól

Clinton hatalomra kerülése óta a két ország fagyos kapcsolatai sokat javultak. A kereskedelmi embargó 1994-es feloldása óta jelentősen nőtt a külföldi befektetések összege az országban, 1996-ban és 1997-ben évente 2 milliárd dollár áramlott Vietnamba. A szabadpiaci reformok elmaradása és a korrupció azonban hamar elvette a befektetők kedvét - 1999-ben ez az összeg 600 millió dollárra esett vissza. A Clinton-látogatás egyik célja ennek a helyzetnek a megváltoztatása, az Egyesült Államok ugyanis a tizedik legnagyobb befektető a délkelet-ázsiai országban (éves kereskedelmi forgalmuk kb. 1 milliárd dollár; forrás: The New York Times).

A háborúban eltűnt amerikai katonák maradványainak felkutatását szintén fontos célnak tekinti az amerikai külpolitika, ez áll még a kapcsolatok normalizálása mögött. Az emberi jogok kérdését szintúgy felveti majd várhatóan az elnök, de szóba kerül majd az amerikaiak által a háború alatt Vietnamra szórt növényirtó szer hatásaitól szenvedők megsegítése is (lásd keretes írásunk).