Árpád
-2 °C
4 °C

Vietnamba látogat Bill Clinton

2000.11.16. 13:33
Négynapos hivatalos látogatásra érkezett Vietnamba Bill Clinton és felesége. Clinton az első amerikai elnök Richard Nixon 1969-es vizitje óta, aki a délkelet-ázsiai országba látogat. Az Egyesült Államokban történelmiként értékelik az utazást, a színfalak mögött azonban mindkét fél elsősorban gazdasági előnyökre számít. Clinton mind Hanoiba, a volt Észak-Vietnam fővárosába, mind Ho Si Minh Városba (volt Saigon), Dél egykori központjába is ellátogat.
A látogatás célja - amellett, hogy meggyőzze az amerikaiakat, a New York Timest idézve, hogy ,,Vietnam nem egy háború, hanem egy ország" - elsősorban a kereskedelmi kapcsolatok fellendítése. Clinton szeretné meggyőzni a hanoi vezetést, hogy nyissa meg a vietnami piacot az amerikai befektetőknek, és egy újabb kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötése is szóba került. Amerikai cégek - köztük olyan óriások, mint a Coca Cola, a Boeing, a Nike vagy a General Motors - képviselői kísérik az elnököt útjára.

Agent Orange, Agent White
A két növényirtó szert az amerikai hadsereg arra használta a háború alatt, hogy a sűrű dzsungelben megbúvó Vietkong-gerillák rejtekhelyét felfedje. Mint Csurgai Józseftől, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktorandusz hallgatójától megtudtuk, a két szerben technológiai melléktermékként jelen van egy dioxin nevű anyag, amelyet költségmegtakarítási okokból nem vonnak ki a kész lombirtóból. A dioxin súlyos vese- és májbántalmakat okoz, igazából azonban idült hatása a félelmetes. Megrongálja ugyanis a DNS-t - tehát genetikai károkat okoz -, illetve az RNS-t és a fehérjéket. Mivel bizonyos körülmények között évtizedekig tart, míg a szer lebomlik, a dioxin miatt a mai napig születnek Vietnamban súlyosan fogyatékos gyermekek. Felmérések Vietnam területének 14 százalékán mutatták ki a dioxin valamilyen koncentrációját.

Főként kereskedelmi előnyöket várnak a látogatástól

Clinton hatalomra kerülése óta a két ország fagyos kapcsolatai sokat javultak. A kereskedelmi embargó 1994-es feloldása óta jelentősen nőtt a külföldi befektetések összege az országban, 1996-ban és 1997-ben évente 2 milliárd dollár áramlott Vietnamba. A szabadpiaci reformok elmaradása és a korrupció azonban hamar elvette a befektetők kedvét - 1999-ben ez az összeg 600 millió dollárra esett vissza. A Clinton-látogatás egyik célja ennek a helyzetnek a megváltoztatása, az Egyesült Államok ugyanis a tizedik legnagyobb befektető a délkelet-ázsiai országban (éves kereskedelmi forgalmuk kb. 1 milliárd dollár; forrás: The New York Times).

A háborúban eltűnt amerikai katonák maradványainak felkutatását szintén fontos célnak tekinti az amerikai külpolitika, ez áll még a kapcsolatok normalizálása mögött. Az emberi jogok kérdését szintúgy felveti majd várhatóan az elnök, de szóba kerül majd az amerikaiak által a háború alatt Vietnamra szórt növényirtó szer hatásaitól szenvedők megsegítése is (lásd keretes írásunk).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?