Szilárda
-4 °C
3 °C

Clinton: Vietnámnak nyitnia kell

2000.11.19. 16:45
Az amerikai elnök Vietnámban békét hirdetett a két ország között és azt javasolta a kommunista országnak, hogy nyissa meg gazdaságát a befektetők és társadalmát a szabadság eszméje előtt.
Bill Clinton vasárnap Ho Si Minh Városban fejezte be háromnapos vietnámi látogatását, amely során sürgette a kommunista vezetést, hogy gyorsítsa a gazdasági reformokat és biztosítson több szabadságot állampolgárainak.

Clinton történelmi látogatásának utolsó állomásaként egy kamionállomás parkolójában intézett beszédet az összegyűlt tömeghez, ahol kifejtette, hogy a szomorú közös múltat hátrahagyva a közös jövőben kell gondolkozni. A leköszönő elnök bejárta a környező piacok keskeny utcáit is, és üdvözölte a lelkes járókelőket.

Amerikai elnök 31 éve nem járt Vietnámban, ahol az egykori Dél-Vietnám korábban Saigonnak hívott fővárosában tömegek üdvözölték. Az amerikai erők 1975-ben vonultak ki Dél-Vietnámból, miután több mint tíz évig támogatták az országot kommunista szomszédjával szemben.

Clinton az Amerikai-vietnámi Üzleti Fórumon tartott előadásában kijelentette: a vietnami társadalomnak sokkal nyitottabbnak kellene lennie, és nem kellene félni a szabadpiaci rendszertől. Elmondta, hogy az Egyesült Államok Vietnam partnere akar lenni és érdekelt a délkelet-ázsiai ország felvirágzásában.

Clinton úgy vélekedett, Vietnam fiatal nemzedékének vannak elképzelései arról, hogyan teremthetnek állást maguk számára. Az amerikai elnök 200 millió dolláros hitelkeretet ígért az amerikaiak vietnami beruházásainak támogatására, s felszólította mindkét ország törvényhozását: ratifikálja a júliusban aláírt amerikai-ietnami kereskedelmi megállapodást.

Clinton az üzletembereken kívül találkozott Pham Minh Mannal, Ho Si Minh-város katolikus érsekével. Az érsek találkozójuk előtt kijelentette, hogy bár van bizonyos javulás a katolikus egyház helyzetében, sok még a nehézség és a korlátozás.

Le Khai Phieu, a kommunista párt főtitkára, akivel szombaton találkozott az amerikai elnök, visszautasította Clinton politikai nyitást sürgető felhívását. Mint a párt lapja, a Nhan Dan vasárnapi számában írta, a főtitkár kijelentette: Vietnam tiszteletben tartja más országok választását, politikai rendszerét Cserében elvárja, hogy mások is tiszteletben tartsák a vietnami nép választását. Le Khai Phieu ugyanakkor leszögezte: a politikai rendszerek különbözősége nem akadálya az együttműködésnek, amennyiben a felek tiszteletben tartják a másik ország függetlenségét és nem avatkoznak be a másik állam belügyeibe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!