Clinton felesége miatt csökkentette a büntetést?

2001.02.24. 16:21
Az amerikai szövetségi ügyészek vizsgálatot folytatnak amiatt, hogy Clinton volt amerikai elnök vajon a feleségének nyújtott szenátorjelöltségi támogatás miatt csökkentette-e egy haszid zsidó közösség négy vezetőjének a büntetését.
A The Washington Post szombati számában közölt értesülés szerint szövetségi ügyészek vizsgálatot folytatnak abban a kérdésben, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök nem a feleségének nyújtott szenátorjelöltségi támogatás ellentételezéseként csökkentette-e egy haszid zsidó közösség négy vezetőjének a büntetését.

Clinton, mielőtt január 20-án távozott volna hivatalából, 140 személyt részesített különböző tartalmú, büntetőjogi ügyekkel összefüggő kegyelemben. A legnagyobb politikai vihart kiváltott kegyelmi aktus eddig Marc Rich ügye volt: a Svájcban meghúzódó vállalkozót 48 millió dolláros adócsalásért körözték az amerikai szervek, amikor Clinton kegyelmi rendelete megszületett - írta az MTI. A vihar fő oka, hogy Rich Amerikában élő volt felesége korábban nagyvonalúan adományozott demokrata pártcélokra, sőt, a létesítendő Clinton-könyvtár céljaira is. Rich érdekében egyébként az amerikai illetékeseknél több izraeli vezető is igyekezett közbenjárni.

Miért is csökkentette Clinton a bűntetést?

Most egy másik kegyelmi ügy került reflektorfénybe. A New York állambeli Rockland megyében él az úgynevezett New Square-i haszid zsidó közösség. E közösség négy vezetőjét 1999-ben - mintegy 30 millió dollár kormányzati támogatás elsikkasztása miatt - két és fél évtől hat és fél évig terjedő, különböző időtartamú börtönbüntetésekre ítélték. Clinton a kegyelmi rendeletben e büntetéseket 24 és 30 hónap közötti időtartamúra mérsékelte. Sokaknak ugyanakkor szemet szúrt, hogy a New Square-i közösség szinte egy emberként Hillary Clintonra szavazott a novemberi New York állambeli szenátorválasztáson - miközben a környékbeli más haszid zsidó közösségek szinte egy emberként szavaztak a republikánus jelöltre, Rick Lazióra. A figyelem most David Twerskyre, a New Square-i főrabbira irányul, aki hat héttel a választás után a Fehér Házban járt.

A New York közelében élő haszid szektának ez a közössége meglehetősen szegény emberekből áll. A közösség tagjai nem olvasnak újságot, nem néznek televíziót. Szinte mindenben a főrabbi szavára hallgatnak. A Clinton által gyakorolt kegyelmet helyeslő haszidok most - legalábbis a The Washington Post szerint - azt mondják, hogy a gyanakvás az antiszemitizmusra vezethető vissza.

Kicsit kínos

Az ügy azonban felettébb kellemetlen Clintonékra nézve. Bill Clinton utolsó elnöki ténykedése - a kegyelmek kiosztása - igen széles körben erkölcsi felháborodást váltott ki, és a korrupció gyanúja is felmerült - függetlenül attól, hogy jogi úton lehet-e valamilyen negatív következménye e kegyelemosztásoknak. Szembeötlő, hogy a fő célpont immár nem is Bill, hanem Hillary Rodham Clinton. A haszid ügyben is az ő szenátorságáról van szó, miként az ő fivére került reflektorfénybe két másik személy kegyelmi ügyében is.

Hugh Rodham 400 ezer dollár ,,sikerdíjat" vett fel két olyan személytől, aki Clinton kegyelmében részesült. Az ügy kipattanása után a férfi a pénzt azonnal visszaadta. Hillary ,,szörnyűséges hibának" mondta, hogy testvére pénzt vett fel a kegyelemben részesültektől.

Esélye sincs Hillary Clintonnak

Hillary Clinton szenátorválasztási győzelme - és ezzel egyidejűleg Al Gore alelnök-elnökjelölt botladozása - láttán néhány hónappal ezelőtt sokan úgy vélték: a volt First Lady 2004-ben eséllyel pályázhatja meg a Demokrata Párt elnökjelöltségét. Most azonban már sok demokrata stratéga azt mondja: a kegyelmi ,,záróaktussal" Bill Clinton jóvátehetetlen kárt okozott annak a képnek, amit ,,elnöki örökségnek" szoktak nevezni.  • Tippek
  • Hírek