Ágnes
-1 °C
2 °C

Tevékkel az amerikaiak ellen

2006.03.27. 10:29
Szaddám utasítására kezdték kiképezni a rezsimjét megbuktató amerikaiak ellen öngyilkos merényletekkel küzdő külföldi lázadókat, írja a Daily Telegraph. Az egyelőre nem hitelesített fordítás szerint Szaddám bombává alakított tevék bevetését tervezte az amerikaiak ellen.

Bombákkal megpakolt tevékkel vette volna fel a harcot az amerikaiak ellen Szaddám Huszein, állítja a Daily Telegraph a Pentagon által nyilvánosságra hozott, arab nyelvű kéziratokra hivatkozva. A lap tudósítása szerint a Pentagon azért hozta nyilvánosságra az interneten a 38 oldalas, hivatalos papírra kézzel írt dokumentumot, hogy azt minél hamarabb lefordíthassák az önkéntesek.

Az ellenőrizetlen, így nem hivatalos fordítás szerint már Szaddám utasítására elkezdték kiképezni az amerikai invázió után terrorakciókba kezdő külföldi arab önkénteseket. A feljegyzésben estisehadejínnek, azaz öngyilkos merénylőnek nevezett harcosok kiképzését az iratok szerint iraki tisztek irányították, ők tanították meg a terroristáknak a kalasnyikovok és a kézigránát kezelését.

Az iratok szerint a terroristákat géppisztollyal a Fegyverkezési és Felszerelési Ügyosztály, kézigránáttal és robbanószerrel a Katonai Műszaki Igazgatóság, ideológiai alappal pedig a Politikai Orientációs és Vallási Igazgatóság látta el.

A tervek szerint Szaddám hadserege robbanószerrel megpakolt tevék hordáit állította volna szemba az amerikai csapatokkal. Az egyelőre nem hitelesített dokumentum jó leítrást ad az amerikai inváziót követő lázadásról, ugyanakkor tevék bevetésére eddig nem volt példa, írja a Telegraph.

A 38 oldalnyi arab nyelvű dokumentumot egy konzervatív vitafórum arab származású tagjai fordították le. Reményeik szerint az irat bizonyíthatja, hogy Szaddám rezsimje valóban menedéket nyújtott a terroristáknak - ez pedig az amerikaiak egyik legfőbb háborús indoka volt.