Emőke
-4 °C
9 °C

Visszalépett a lengyel elnökválasztás favoritja

2005.09.14. 17:42
A személyét ért támadások miatt a politikától is visszavonul a lengyel államfőválasztás egyik fő esélyese. A baloldali Cimoszewicz jelöltsége elvállalásakor azonnal átvette a vezetést a népszerűségi versenyben Varsó szélsőjobboldali polgármesterétől, akit végül egy liberális jelölt győzhet le.

Visszalépett az elnökjelöltségtől és a politikától is visszavonul a választások nagy esélyesének tartott, de az elmúlt hetekben személyében sokat támadott Wlodzimierz Cimoszewicz. A kisebbségben kormányzó és népszerűségét teljesen elvesztett Baloldali Demokratikus Szövetség jelöltje a választásokon élvezte a két elnöki mandátuma kitöltése után is kimagaslóan népszerű Aleksander Kwasniewski és a még nála is népszerűbb Kwasniewska asszony támogatását is.

Hiába számított azonban nagy esélyesnek, az elmúlt hetekben folyamatos - Cimoszewicz szerint nemtelen - támadások érték. A volt külügyminisztert egykori titkárnője vádolta a sajtóban vagyonnyilatkozata meghamisításával, majd egy újság azzal, hogy "profin tőzsdézett".

Cimoszewicz negatív kampánynak minősítette a támadásokat. Véleménye szerint ellenfelei a hamis tanúk használatától és a családja elleni támadásoktól sem riadtak vissza.

Cimoszewicz visszalépése bejelentésekor nem szólította híveit egyik állva maradt jelölt támogatására sem. Az elnökválasztásnak most két esélyese maradt, Varsó szélsőjobboldali polgármestere, Lech Kaczinsky és a liberális Donald Tusk.

Cimoszewicz jelöléséig egyértelműen a varsói polgármesterként a melegek felvonulását betiltó, a szélsőjobbosok homofób tüntetését engedélyező Kaczinsky tűnt a fő favoritnak. Cimoszewicz hamar megelőzte őt népszerűségben, ahogy az utóbbi időben Donald Tusk is. Cimoszewicz hívei feltehetően inkább Tusk táborát erősítik majd.