Géza
-12 °C
-4 °C

Kanadai katonákat öltek Afganisztánban

2006.10.15. 10:35
Két kanadai katona életét vesztette, másik kettő pedig megsebesült szombaton a dél-afganisztáni Kandahár tartományban vívott összecsapásban - jelentette be a kanadai védelmi minisztérium.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) előzőleg csak annyit közölt, hogy két katonája elesett, három pedig megsebesült, amikor a vállról indítható páncéltörő rakétákkal és tűzfegyverrel támadtak rájuk váratlanul Pandzsvaji körzetében. A kanadai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint más kanadai egységek azonnal bajtársaik segítségére siettek és az ISAF helikoptereinek támogatásával három órán keresztül küzdöttek a tálib lázadók ellen.

Kandahár tartományban mintegy 2300 kanadai katona teljesít szolgálatot, létszámukat hamarosan 2500 fölé emelik. Az utóbbi hónapokban elszenvedett veszteségek azonban a missziót érintő bírálatokat és kérdéseket váltottak ki Kanadában. Az ország miniszterelnöke, Stephen Harper még májusban jelentette be, hogy 2009 februárjáig meghosszabbítják az afganisztáni küldetést.

Egy október eleji felmérés szerint a kanadai közvéleményben erősödött az afganisztáni szerepvállalás támogatottsága, miután Hamid Karzai afgán elnök látogatást tett az észak-amerikai országban és a kanadai katonák afganisztáni küldetésének meghosszabbítását kérte. A kanadaiak 57 százaléka helyesli a missziót, ami tíz százalékpontos növekedés júliushoz képest.

Afganisztánban az idei a legvéresebb esztendő az iszlámista tálib kormány 2001. évi megdöntése óta. Országszerte több mint 2500 ember vesztette életét, köztük 140 külföldi katona. 2002 óta a kanadai hadsereg 42 katonája vesztette életét a közel-keleti országban, közülük 34-en idén. Ugyancsak 2006-ban halt meg egy merénylet során egy kanadai diplomata is.