Gusztáv
3 °C
6 °C

CNN: Felpezsdítő a magyarok naivitása

2006.09.20. 23:29
"Honnan lehet tudni, hogy egy politikus hazudik? Onnan, hogy mozog a szája" - ezzel a régi viccel próbálta érzékeltetni a CNN kommentárjában, mennyire naivnak tartja a magyarok reakcióját azután, hogy kiderült, az ország miniszterelnöke hazudott.

A CNN kommentárja szerint van valami felpezsdítő a magyarok reakciójában (az utcai harcokat leszámítva természetesen) azután, hogy az ország miniszterelnöke beismerte, hazudott. A felháborodás azt jelenti, hogy a magyarok eddig elhitték, a Gyurcsány-kabinet igazat mond. "Ez sokak számára megmosolyogtató naivitásnak tűnhet" - áll az elemzésben.

A CNN cikkében összegyűjtötték, milyen nagyobb leleplezések voltak eddig, milyen hazugságokon kapták a világ vezető politikusait. Talán cinikus megjegyzés, de a politikusok soha nem makulátlanságukról voltak híresek - folytatódik a cikk, majd felidézik a régi viccet: Honnan lehet tudni, hogy egy politikus hazudik? Onnan, hogy mozog a szája.

Az utóbbi évek leghíresebb hazugsága Bill Clinton amerikai elnökhöz köthető, amikor a tévé kamerái előtt jelentette ki igen határozottan, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata Monica Lewinskyvel ("I never had sexual relations with that woman"). Idősebb George Bush saját ígéretére nem emlékezett, amikor kabinetje azután emelte az adókat, hogy az elnök kijelentette: nem lesznek új adók. ("Read my lips: No new taxes").

A CNN szerint azonban Bush is és Clinton is elbújhat Richard Nixon mellett. Az amerikai elnök pont akkor bizonygatta a legvehemensebben tisztességét, amikor kabinetje térdig gázolt a Watergate-botrány útvesztőjében. Történészek a Nixon-érát tatják az amerikai politikai ártatlanság végének. Az amerikai választpolgárok akkor szembesültek azzal, hogy még az elnökök is feláldozzák az igazságot a szavazatokért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!