István, Vajk
17 °C
34 °C

Két nap alatt a második klórbomba robbant Irakban

2007.02.22. 10:57
Lelőttek egy amerikai Black Hawk helikoptert szerdán, valamint felrobbantottak egy klórgázt szállító teherautót, aminek öt ember esett áldozatául. Az iraki felkelők egyre kifinomultabb fegyvereket használnak merényleteikhez, a Pentagon szerint az Egyesült Államok azon aggódik, vajon milyen forrásokból származhatnak ezek az eszközök.

Iraki felkelők felrobbantottak szerdán egy teherautót, ami klórgázt szállított, ez volt két napon belül a második eset, hogy kémiai anyaggal hajtottak végre támadást Irakban. Közben amerikai jelentések szerint lelőttek egy Black Hawk típusú helikoptert, a kilencfős személyzetet sikerült kimenekíteni, jelentette az AP.


Gyerekek játszanak a felrobbant teherautó maradványával

Katonai vezetők aggódnak, hogy szélsőségesek az utóbbi időben több fegyverhez - például vállról indítható légelhárító rakétához - tudnak hozzáférni, és eszközeiket sokkal hozzáértőbben használják. Az utóbbi egy hónapban ez volt a nyolcadik Black Hawk, ami ellenséges tűz áldozatául esett.

Piszkos eszközök a terroristáknál

Mi az a piszkos bomba?
A piszkos bomba elnevezést legtöbbször radioaktív fegyverekre használják. Ezek nem atombombák, a hagyományos robbanószer csak szétszórja a sugárzó anyagot. A radioktív töltelék helyett persze vegyit is használhatnak, mint például klórgázt. A piszkos bombák hatásukat úgy fejtik ki, hogy szétszórják a gyilkos anyagot, ezzel mérgezve a környezetüket, így ennek mechanizmusa eltér az atombombáétól, ahol a láncreakció szabadít fel pusztító energiákat.

A bagdadi gázfelhő közben arra utal, hogy a robbantók új és jól szervezett stratégiával próbálnak mérgező, akár halálos anyagokkal merényleteket elkövetni. „A terroristák piszkos eszközöket használnak” – mondta Kasszim Musszavi dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője.

A szerdai robbanásban legkevesebb öten meghaltak, és több mint 55 embert kellett kórházba szállítani, nekik légzési nehézségeik, és látási problémáik vannak, tájékoztatott a rendőrség. A keddi, szintén klórszállító teherautó robbanása 150 embert sebesített meg egy Bagdadtól északra fekvő faluban, közülük hatvanan még mindig kórházban vannak. A klór kis mennyiségben légúti problémákat, bőrirritációt okoz, nagyobb dózisban halálos lehet.


Klórgázmérgezettek a kórházban

Nem tudják, honnan szerezték be

A Pentagon egy hivatalnoka szerint az Egyesült Államok nyugtalan amiatt, hogy iraki milicisták hogyan szerezhetnek olyan fegyvereket, mint például a klórbomba, melyeket ráadásul hatékonyan képesek bevetni. A hivatalnok arra is figyelmeztetett, a klórabomba csak az egyik lehetséges fenyegetés egy meglehetősen hosszú listáról, amire a feltételezések szerint az iraki terroristák készülhetnek.

Az egyelőre nem világos, hogy a támadások – helikopterek lelövése és klórbombák robbantása – véletlenül estek közel azonos időpontokra, vagy válasznak szánták az amerikai csapatok létszámának növeléséről szóló hírekre.