Aliz
6 °C
14 °C

Két nap alatt a második klórbomba robbant Irakban

2007.02.22. 10:57
Lelőttek egy amerikai Black Hawk helikoptert szerdán, valamint felrobbantottak egy klórgázt szállító teherautót, aminek öt ember esett áldozatául. Az iraki felkelők egyre kifinomultabb fegyvereket használnak merényleteikhez, a Pentagon szerint az Egyesült Államok azon aggódik, vajon milyen forrásokból származhatnak ezek az eszközök.

Iraki felkelők felrobbantottak szerdán egy teherautót, ami klórgázt szállított, ez volt két napon belül a második eset, hogy kémiai anyaggal hajtottak végre támadást Irakban. Közben amerikai jelentések szerint lelőttek egy Black Hawk típusú helikoptert, a kilencfős személyzetet sikerült kimenekíteni, jelentette az AP.


Gyerekek játszanak a felrobbant teherautó maradványával

Katonai vezetők aggódnak, hogy szélsőségesek az utóbbi időben több fegyverhez - például vállról indítható légelhárító rakétához - tudnak hozzáférni, és eszközeiket sokkal hozzáértőbben használják. Az utóbbi egy hónapban ez volt a nyolcadik Black Hawk, ami ellenséges tűz áldozatául esett.

Piszkos eszközök a terroristáknál

Mi az a piszkos bomba?
A piszkos bomba elnevezést legtöbbször radioaktív fegyverekre használják. Ezek nem atombombák, a hagyományos robbanószer csak szétszórja a sugárzó anyagot. A radioktív töltelék helyett persze vegyit is használhatnak, mint például klórgázt. A piszkos bombák hatásukat úgy fejtik ki, hogy szétszórják a gyilkos anyagot, ezzel mérgezve a környezetüket, így ennek mechanizmusa eltér az atombombáétól, ahol a láncreakció szabadít fel pusztító energiákat.

A bagdadi gázfelhő közben arra utal, hogy a robbantók új és jól szervezett stratégiával próbálnak mérgező, akár halálos anyagokkal merényleteket elkövetni. „A terroristák piszkos eszközöket használnak” – mondta Kasszim Musszavi dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője.

A szerdai robbanásban legkevesebb öten meghaltak, és több mint 55 embert kellett kórházba szállítani, nekik légzési nehézségeik, és látási problémáik vannak, tájékoztatott a rendőrség. A keddi, szintén klórszállító teherautó robbanása 150 embert sebesített meg egy Bagdadtól északra fekvő faluban, közülük hatvanan még mindig kórházban vannak. A klór kis mennyiségben légúti problémákat, bőrirritációt okoz, nagyobb dózisban halálos lehet.


Klórgázmérgezettek a kórházban

Nem tudják, honnan szerezték be

A Pentagon egy hivatalnoka szerint az Egyesült Államok nyugtalan amiatt, hogy iraki milicisták hogyan szerezhetnek olyan fegyvereket, mint például a klórbomba, melyeket ráadásul hatékonyan képesek bevetni. A hivatalnok arra is figyelmeztetett, a klórabomba csak az egyik lehetséges fenyegetés egy meglehetősen hosszú listáról, amire a feltételezések szerint az iraki terroristák készülhetnek.

Az egyelőre nem világos, hogy a támadások – helikopterek lelövése és klórbombák robbantása – véletlenül estek közel azonos időpontokra, vagy válasznak szánták az amerikai csapatok létszámának növeléséről szóló hírekre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?