András, Andor
-3 °C
3 °C

A Columbia legénysége

2003.02.03. 10:41
A szombaton hatvan kilométer magasságban felrobbant Columbia űrsiklón hat amerikai és egy izraeli asztronauta tartózkodott. A robbanás pillanatában mindannyian szörnyethaltak. A NASA bejelentette, hogy valamennyi űrhajósától találtak földi maradványokat az űrsikló roncsainak felkutatása során, ám később pontosítottak, mégsem tudják, hány személytől származnak a maradványok.
Rick D. Husband, a Columbia parancsnoka

Az amerikai légierő ezredese, nős, két gyermeke volt. A légierőnél vadászgépeket tesztelt. Összesen 3800 órát repült több mint negyvenféle gépen. Utolsó útja előtt azt nyilatkozta, hogy a NASA űrsiklói száz utat is kibírnak, még sokáig fognak szolgálni.

William C. McCool, pilóta

Berepülőpilóta volt a haditengerészetnél, ahol később parancsnoki rangot szerzett. 41 éves volt, nős. Először járt az űrben. Amikor a NASA kiválasztotta a USS Enterprise-on dolgozott. Több mint 2800 órát repült.

Kaplana Chawla, repülőgépmérnök

A Columbián fedélzeti mérnökként dolgozott. 41 éves, férjezett, a Szövetségi Légiforgalmi Hatóság által elismert repülőoktató. Az első indiai származású űrhajósnő. Korábban 376 órát töltött az űrben, mielőtt az utolsó küldetésre indult.

Laurel B. Clark, tudományos munkatárs

Férjezett volt, egy nyolcéves fiú anyja. Először járt az űrben. Orvosként szolgált az amerikai haditengerészetnél. A kapitánnyá való előléptetés előtt állt a haditengerészetnél. Ő ellenőrizte a legénység éllettani folyamatait.

Michael P. Anderson, tudományos parancsnok

A 43 éves űrhajós a légierő alezredese volt. Korábban már járt az űrben, 1998-ban a MIR űrállomáson is dolgozott fizikusként. Nős, két gyermeke volt. A Columbia fedélzeten zajló tudományos kísérleteket vezette. Anderson bízott benne, az ő példája is hozzájárul, hogy növekedjen a színes bőrű asztronauták száma.

David M. Brown, tudományos munkatárs

A haditengerészet kapitánya volt, pilóta és repülőorvos, 46 éves, nőtlen. Első ízben járt az űrben, de előtte repülősként 2700 órát töltött a levegőben. A Columbián a laboratórium éjjeli ügyelete volt a feladata.

Ilan Ramon, rakomány-specialista

Az első izraeli asztronauta, 47 éves, nős, négy gyermeke volt. A NASA kötelékében 1997 óta rakomány specialista, repülőezredesként dolgozott. 1998-ban kiképzésen vett részt a houstoni Johnson Űrközpontban. Hazája háborús hőse, a jom kippuri háború veteránja, egyike azoknak a sztárpilótáknak, akik 1981-ben lerombolták a Bagdad környéki iraki atomreaktort - az iraki atombomba vélelmezett szülőhelyét.