Elza
-4 °C
4 °C

Leváló jégdarab okozhatta a Columbia tragédiáját?

2003.02.10. 14:02
A Columbia hulladékvíz-elvezető nyílásán, már az űrutazás során keletkezett jégdarab okozhatta az űrsikló tragédiáját. Az amerikai légierő radarjai egy, az űrsiklótól gyorsan távolodó tárgyat észleltek az űrutazás második napján. A katasztrófa okait vizsgálók szerint még korai lenne következtetéseket levonni.
Egy, az űrsiklóból leváló jégdarab okozhatta a Columbia tragédiáját - jelentette az AP. A NASA jelenleg az amerikai légierő január 17-i radarfelvételét vizsgálja, mely szerint az indulást követő napon egy az űrsiklótól viszonylag gyorsan - ahhoz mérten mintegy 16 kilométeres sebességgel - távolodó tárgy látható.

Jégtömb a vízelvezetőn

A NASA szakértői azt vizsgálják, összeállhatott-e az űrsikló hulladékvizet elvezető nyílásán olyan jégtömb, amely leválva megsértette a hőálló burkolatot. Korai azonban következtetéseket levonni - nyilatkozta Hal Gehman, a Columbia katasztrófájának okait vizsgáló munkacsoport vezetője az AP-nek. Véleménye szerint ez a lehetőség csupán egy azok közül, amelyeket a mérnököknek ellenőrizniük kell.

Általában szétszóródik

A hulladékvizet elvezető zsilip a kabin alján van, a baloldali szárny közelében. A vizeletet, a "háztartási" szennyvizet és az űrhajó üzemanyagcelláinak működése során keletkező vizet egyaránt itt vezetik el. Ez a víz általában mikrokristályok formájában szóródik szét a hideg , légüres térben, de egyszer már volt példa arra 1984-ben, hogy futball-labda méretű jégdarab képződött a zsilip csonkján - írja az AP.

A szigetelés nem okozhatta

Korábban az űrsikló külső üzemanyagtartályáról a start után levált szigetelődarab okozta sérülésre gyanakodtak. A NASA munkatársai szerint ez azonban túl könnyű volt ahhoz, hogy komoly kárt tegyen a Columbia hőálló burkolatában.