Valér
-1 °C
0 °C

Halálra ítélték a Cole hadihajó felrobbantóit

2004.09.29. 11:50
Hat terroristát ítéltek el, köztük kettőt halálra, a Cole amerikai hadihajó elleni merénylet miatt. A tizenhét halálos áldozatot követelő merénylet fő szervezőjének tartott, halálra ítélt Abdulrahim al-Nasiri amerikai fogságban van, a hatóságok bin Laden közeli emberének tartják.
Halálra ítélte az amerikai Cole hadihajó elleni robbantásos merénylet két fő gyanúsítottját egy jemeni bíróság, jelentette a BBC. Négy társukra öt és tíz év közötti börtönbüntetést szabtak ki.

A Cole hadihajót egy robbanószerrel megrakott motorcsónakkal támadták, a robbantásban tizenheten életüket vesztették.

Távollétében ítélték halálra

A jemeni bíróság a támadást elkövető, az al-Kaidával is kapcsolatban álló csoport vezetőjét, az amerikai őrizetben levő Abdulrahim al-Nasirit és Dzsamal Mohamed al-Badavit ítélte halálra. A két terrorista "Allah akbar" kiáltással fogadta az ítéletet. "Ez egy igazságtalan, amerikai ítélet", kiabálta a BBC tudósítása szerint a harmincas éveiben járó Badavi.

Nasiri nem volt jelen az ítélethirdetésnél, pillanatnyilag egy közelebbről meg nem nevezett amerikai börtön foglya. A terroristavezért 2002-ben az Egyesült Arab Emírségekben fogták el és adták ki Washingtonnak. Az amerikai hatóságok gyanúja szerint Nasiri bin Laden közeli munkatársa, részt vett az 1998-as afrikai követségrobbantásokban is.

A Cole hadihajó elleni támadást filmező Fád al-Kuszáát tíz év börtönre, a terroristákat anyagilag támogató Mahmud Mszoút nyolc évre ítélték. A terroristákat hamis papírokkal ellátó Mohamed Szaleh és Murad al-Sziruri öt év börtönt kaptak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!