Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Rejtélyes fényképfelvételt vizsgál a NASA

2003.02.05. 11:51
Egy amatőr csillagász hét perccel a robbanás előtt készített fényképén egy fényes lila vonal - vélhetően elektromos kisülés - látszik, ami csigavonalban halad az űrsikló kondenzcsíkja felé, eltűnik mögötte, azután alulról belecsap. A férfi digitális fényképezőgépét a NASA kedd este Houstonba szállíttatta vizsgálatra.
Különös fényképfelvételről számolt be a San Francisco Chronicle internetes oldala. A képen - melyet egy amatőr csillagász készített egy San Francisco-i hegyoldalról - látható, amint a Columbia űrrepülőgépet eltalálja valami, vélhetően egy elektromos kisülés. A képeken egy fényes lila vonal látszik, ami csigavonalban halad az űrsikló kondenzcsíkja felé, eltűnik mögötte, azután alulról belecsap. Ahol a kondenzcsíkkal találkozik, egy darabon felfénylik, majd elhalványul.

Megkezdték a vizsgálatot

A digitális fénykép egy ötös sorozat egyike, amit a fotós helyi idő szerint szombat reggel 5:53-kor rögzített egy Nikon 880-assal, állványról, kézi kioldóval. Az űrrepülő műszerei körülbelül ekkor kezdtek problémát jelezni, hét perccel később az űrsikló felrobbant Texas fölött. A felvételre számos magyarázat lehet - bemozdult a kamera, hibás a lencse -, a NASA ennek ellenére gyorsan megkezdte a kép vizsgálatát.

A férfi szombaton egész nap nem tudta elérni a NASA-t a megadott számokon, végül egy rokonát hívta fel, aki ugyanabba a templomba jár, mint Jack Lousma volt asztronauta, aki részt vett az 1973-as Skylab 3 küldetésen. Lousma segítségével végül kapcsolatba tudott lépni Houstonban Ralph Roe Jr.-ral, az űrrepülő-program vezető mérnökével, aki intézkedni kezdett.

Szokatlannak tűnik

Az űrhivatal kedden este Tammy Jernigan volt űrhajóst küldte a felvételekért a férfi San Francisco-i lakására. Jernigan a kilencvenes években öt űrutazáson vett részt, ebből háromszor a Columbiával repült. Az utolsó útján éppen az a Rick Husband volt a pilóta, aki a mostani küldetés parancsnoka is volt.

A Chronicle egy újságírója jelen volt, amikor Jernigan megérkezett, elmondása szerint az űrhajós a kép láttán először csak egy "nahát"-ot tudott kinyögni. "Rendkívül szokatlannak tűnik - mondta később Jernigan. - Aprólékosan meg kell vizsgálnunk." A kamerát ezután Mountain View-ba vitték, ahonnan szerda reggel egy T-38-assal Houstonba szállították. Az amatőr csillagász - aki neve elhallgatását kérte - a képet addig nem szeretné nyilvánosságra hozni, amíg a NASA vizsgálata le nem zárult.  • Vennék
  • Hírek