Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csak a pápa halálára vár a cölibátusellenes irányzat?

2002.04.29. 18:35
A dél-amerikai egyház ismét fejfájást okozhat a vatikáni vezetésnek. A brazil katolikusok egyik meghatározó személyisége a pápa párhetes kinyilatkoztatása ellenére ismét felvetette a papi nőtlenség eltörlésének kérdését. A cölibátusellenes irányzat fő érve, hogy a nőtlenségi fogadalom csak az egyházi szervezet kialakulása után került a papi kötelezettségek közé.
A brazil katolikus egyház egyik tekintélye, Paulo Evaristo Arns bíboros szerint a papi nőtlenséget nem szabadna kötelezően megkövetelni, hanem a papok egyéni választására kellene bízni.

Szent Péter felesége

A főpap ezt abban az interjúban fejtette ki, amelyet az O Globo című nagy példányszámú napilapnak adott. Arns bíboros a BBC világszolgálatában ismertetett nyilatkozatában emlékeztet, hogy a cölibátust az egyház írta elő, nem a Szentírás. A katolikus egyház első feje, Péter apostol maga is nős volt.

- Miért ne tehetnének ma is így a papok? - kérdezi a bíboros. Ő inkább nőtlen maradt, hogy magát teljesen az egyháznak szentelje, másoknak azonban szükségük van női társra - mondta. A BBC ehhez hozzáfűzi: bár Arns bíboros a brazil római katolikus egyház egyik meghatározó személyisége, megfigyelők sokkal liberálisabb gondolkodásúnak tartják, mint az egyházi hierarchia legtöbb tagját. Mások siettek rámutatni arra, hogy a katolikus főpap csak személyes véleményének adott hangot, és nem a brazil egyház álláspontját fejtette ki.

II. János Pál nem nyit vitát

Arra a kérdésre, hogy az egyház mérlegeli-e előírásainak megváltoztatását, a bíboros azt mondta, hogy II. János Pál pápa idejében ez lehetetlen lenne. A szentatya éppen a múlt héten is megerősítette, hogy a papok maradjanak nőtlenek. A pápa - jelentette ki Arns - véleményét egyértelművé tette, és megtiltotta, hogy a kérdést akár csak megvitassák. "Mi most erről beszélünk, mert szabadok vagyunk" - jelentette ki az O Globo című lapnak adott nyilatkozatában, amelyet a BBC ismertetett.

Mint ismeretes a katolikus egyház világszerte a lelkészhiánnyal küszködik. A papi utánpótlás különösen az európai országokban okoz problémát az egyháznak. Sokak szerint az egyik legdöntőbb problémát éppen a modern életmóddal nehezen összeegyeztethető nőtlenségi fogadalom okozza. A cölibátus eltörlése ezért időről időre felvetődik az egyházban, bár ezidáig Vatikán konzervatív irányzatot képviselő vezetői lesöpörték az asztalról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?