Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Leszerel az iraki háború egyik hőse

2004.01.12. 06:15
Brit sajtóértesülések szerint benyújtotta leszerelési kérelmét az iraki háború egyik legnépszerűbb, annak idején hősként ünnepelt brit parancsnoka. A The Daily Telegraph úgy tudja, hogy a 43 éves Tim Collins ezredes kérelmét a következő 12 hónap során bírálják el. Más brit napilapok azt írták, hogy ezredes legkésőbb nyáron elhagyja a fegyveres erőket.
Collins felesége a Mail on Sunday című vasárnapi tömeglapnak azt mondta, hogy a férje csalódott, mert a politikusok elküldték ugyan Irakba a hadsereget, de nem biztosítják a szükséges anyagi forrásokat a feladatok elvégzéséhez.

A brit védelmi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni Collins ezredes kérelmének okait.

Collins háborús teljesítményét korábban Károly brit trónörökös és George Bush amerikai elnök is külön elismerte. A Királyi Ír Ezred vezénylő tisztjeként - akkor még alezredesi rangban - ő volt az, aki a szárazföldi hadműveletek előestéjén, a világsajtó egészét bejáró beszédben arra intette katonáit, hogy a harcban ádázak, de a győzelem után "nemesen nagyvonalúak legyenek" az irakiakkal szemben.

Collins a háború befejeződése után hamar visszatért Nagy-Britanniába. Röviddel ezután belső vizsgálatot indítottak ellene a hadviselési szabályokra vonatkozó genfi konvenció megsértésének gyanúja miatt, ugyanis egy amerikai katona azzal vádolta meg, hogy megütött vagy megfenyegetett iraki hadifoglyokat, minden ok nélkül kilőtte járművek gumikerekeit és megfélemlítés szándékával tüzet nyitott civilek felé.

A belső vizsgálat végül tisztázta Collinst a vádak alól. Az időközben ezredessé előléptetett tisztet azonban brit sajtóértesülések szerint nagyon megviselte, hogy feljebbvalói nem nagyon támogatták a vizsgálat során.