Béla
12 °C
27 °C

Gyilkosságokban segédkezett a brit rendőrség?

2003.04.17. 13:06
Több, Észak-Írországban szolgáló brit katonai hírszerző tiszt és rendőrtiszt tevékenyen és szándékosan vett részt katolikusok meggyilkolásában - állítja Sir John Stevens rendőrkapitány.
A brit koronához hű félkatonai alakulatokat támogatott aktívan a brit katonai hírszerzés és a rendőrség több tisztje is az 1980-as évek folyamán Észak-Írországban - állítja Sir John Stevens rendőrkapitány. A lojalista szervezetek számos merényletet követtek el az ír katolikusok ellen.

Tizennégy év nyomozás

A csütörtök délután nyilvánosságra kerülő jelentés azt is tartalmazza, hogy a tisztek közreműködése nagyban zavarta az észak-ír békefolyamatot, és meghosszabbította a véres csatározásokat. A jelentés szerint az egyik katonai hírszerző csoport szinte teljesen ellenőrízetlenül működött, és tevékenységének katasztrofális következményei voltak. A jelentésben az is szerepel, hogy a beszámoló megírásához szükséges meghallgatásokat a rendőrség és a hadsereg tisztjei minden lehetséges módon próbálták akadályozni.

Nem akadályozták meg az ügyvéd meggyilkolását

1989 februárjában az Ulsteri Védelmi Szövetség elnevezésű protestáns katonai szervezet agyonlőtt egy katolikus ügyvédet, Pat Finucane-t, belfasti otthona előtt. 1989 szeptemberében John Stevenst kinevezték, hogy nyomozzon a biztonsági szolgálatok és a félkatonai szervezetek közti összefonódások után. Pár hónappal később Stevens irodáját felgyújtják ismeretlenek. 1992-ben egy brit ügynök, Brian Nelson azt állította, hogy a hadsereg tudta, hogy Finucane a célpont.

Nelson korábban a UDA egyik főnöke volt, de a brit hírszerzés rávette, hogy jelentse, kik a szervezet célpontjai. 1993-ban újabb nyomozást rendelnek el, majd 1999-ben maga Stevens nyomoz az ügyben. 2003 áprilisában Nelson ügynök agyvérzésben meghalt, pár nap múlva Stevens beadta jelentését - jelentette a BBC. A jelentés a kiszivárogtatott hírek szerint egyértelműen bizonyítja, hogy a brit biztonsági erők támogatták a legnagyobb protestáns félkatonai szervezetet.