Piroska
-1 °C
5 °C

Véget ért a kolumbiai túszdráma

2005.09.13. 08:11
Két fegyveres férfi hatalmába kerített hétfőn Kolumbiában egy utasszállító repülőgépet. Egy derékról béna férfi és fia kártérítést akart egy korábbi baleset miatt. Végül minden túszt elengedtek és megadták magukat.
Elengedte az összes utast, a pilótákat és a tárgyalókat a kolumbiai légitársaság egyik utasszállító gépét hétfőn túszul ejtő két fegyveres, majd öt órával a gépeltérítés után megadták magukat - közölték a hatóságok.

Reinaldo Duque, a kolumbiai kongresszus tisztségviselője, aki szintén az utasok között volt, újságíróknak elmondta, hogy a légi kalózok egy lelkész vezetésével folytatott tárgyalás után hozzájárultak, hogy a többi utassal együtt elhagyja a gépet.

A túszejtők három közvetítőt - közöttük egy katolikus papot - felengedtek a repülőgép fedélzetére, majd először a gépen utazó nőket és gyermekeket engedték el.

Helyi rádiójelentések szerint a két férfi - apa és fia - akik kézigránátokkal voltak felfegyverkezve, egy évekkel korábbi rendőrségi házkutatás okozta kár miatt követeltek kártérítést. A kiszabadult túszok újságíróknak elmondták, hogy a deréktól lefelé részlegesen megbénult idősebb túszejtő sebesülését egy rendőr által a házkutatás során 14 évvel korábban kilőtt golyó okozta, de hiába követelt kártérítést.

Kézigránátok a tolószékben

Duque elmondta, hogy az idősebb túszejtő tolószékben szállt fel a gépre, feltehetően a tolószékbe rejtve csempészte a fedélzetre a kézigránátokat.

Carlos Moreno szenátor, aki részt vett a tárgyalásban, elmondta, hogy 100 millió pezós (43 ezer dollár) csekket adtak át az idősebbik gépeltérítőnek, amelyet azonban a kormány nem fog kifizetni.

Az utasszállító repülőgép húsz utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén az ország déli részén fekvő Florenciából tartott Neivába, de végül a bogotái El Dorado repülőtér közelében lévő katonai leszállópályán szállt le.

Az utasok között volt a kolumbiai kongresszus egy tagja, Antonio Serrano is, valamint egy Bogotában dolgozó amerikai hivatalos személy is.

Nem harcosok

Az RCN televízió előzőleg azt közölte, hogy a két túszejtő a 43 éves Luis Ramirez és a 23 éves fia, Linsen, egy fegyveres csoport egykori harcosai. A hatóságok később pontosították, hogy az apa keresztneve Porfirio, és azt közölték, hogy a két férfi feltehetően egyetlen kolumbiai illegális fegyveres csoportnak sem tagja.

Mario Iguara főügyész közölte: ha a bíróság bűnösnek találja, az idősebb Ramirezt 25-től 40 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

2002 februárjában a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali fegyveres szervezet tagjai térítettek el egy utasszállító repülőgépet ugyanezen a járaton. Azon a gépen is utazott a kongresszus egy tagja, Jorge Gechen Turbay szenátor. Az akkor elrabolt szenátor azóta is a FARC túsza.