Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Az eBay aukciós oldalain is felbukkant a törmelék

2003.02.03. 11:30
Az eBay aukciós oldalán alig néhány órával a Columbia űrsikló katasztrófája után húsz-harmincszorosára szöktek fel az űrsiklóhoz kapcsolódó termékek árai. Valaki egy űrsiklóról leszakadt törmeléket is megpróbált értékesíteni, potom tízezer dollárért.

Mint ismeretes, a Columbia űrsikló szombaton tért volna vissza a Földre, de a légkörbe érve darabokra szakadt, és a törmelékek szétszóródtak az Egyesült Államok déli részén. Nem sokkal később a legnagyobb online aukciósház oldalait több ezer Columbiához kapcsolódó termék lepte el. Szombaton este a "Columbia shuttle" kulcsszavak 1011 találatot eredményezetek, melyekből kilencszáz tárgyat a katasztrófa után regisztráltak.

Az emléktárgyak árai gyorsan az égbe szöktek: egy dekoratívnak mondott övcsat 9,99 dolláros kikiáltási áron került forgalomba, szombat este azonban már 315 dollárt kínáltak érte. Az övcsatot január 26-án regisztrálták az eBay-en, de a katasztrófa előtt a kutya sem figyelt fel rá, az első licitek egy órával az után érkeztek, hogy a NASA elvesztette a kapcsolatot a Columbiával.

Egy csomag Columbiás matrica 168 dollárba, egy ötdolláros emlékérem 1951 dollárba, egy póló 46 dollárba került a katasztrófa után.

Tilos az űrszeméttel kereskedni

Az emléktárgyak között egy ideig megtalálható volt egy Columbia űrsiklóról származó törmelék is, melynek kikiáltási ára tízezer dollár, azaz több mint kétmillió forint volt. A tárgyra mutató link azonban már akkor is érvénytelen volt, amelyből arra lehet következtetni, hogy az eBay vagy az eladó gyorsan törölte az ajánlatot.

Az űrsiklóról származó tárgyak értékesítése egyébként törvényellenes, mivel azok a kormány tulajdonát képezik, a NASA ezért arra kérte meg a lakosságot, hogy ne foglalkozzanak a törmelékek begyűjtésével. A NASA munkatársai számára nagyon fontos, hogy a darabok a helyükön maradjanak, mert csak így tudják pontosan rekonstruálni a katasztrófa pillanatait.

Az űrből érkező szemét sok kárt okozott, például háztetőket tört össze, de személyi sérülés szerencsére nem történt. Ennek ellenére hetven ember kivizsgálásra befeküdt a kórházba, mert aggódni kezdtek amiatt, hogy a darabokat megfogva esetleg megmérgeződhettek. A NASA azonban megnyugtatta a lakosságok, hogy mérgezéstől egyáltalán nem kell félniük.

Testrészek mindenütt

Mike Gibbs kórházi alkalmazott Louisiana állam határánál, egy elhagyatott úton találta meg az egyik asztronauta szénné égett testét, két fiú pedig egy elszenesedett lábat talált a környéken. Gibbs elmondta: senkinek sem kívánja azt a látványt, hátborzongató volt. Többen beszámoltak arról, hogy az űrhajósok szkafanderének és ruhájának darabjaira bukkantak, szerencsére ezeket a személyes tárgyakat és a testrészeket senki sem próbálta meg pénzzé tenni.  • Eladnék
  • Hírek