Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megostromolják a lázadót a Comore-szigeteken

2008.03.25. 07:16

Az Indiai-óceánon található Comore-szigetek szövetségi kormánya kedden bejelentette: megkezdődött Anjouan sziget megszállása, hogy megdöntsék egy lázadó tábornok hatalmát.

Mohamed Dosara, a szövetségi kormány vezérkari főnöke közölte, 400-450 katona szállt partra a szigeten. A csapatok elfoglalták a repülőteret, ahol kis ellenállást tapasztaltak. Egyelőre nem tudni áldozatokról.

A kormányerőket az Afrikai Unió tanzániai és szudáni katonái is segítik.

A BBC jelentése szerint Ahmed Mohamed Sambi államelnök hétfői televíziós beszédében közölte: órákon vagy napokon belül felszabadítják Anjouan szigetét. Az elnök reméli, hogy a megszállók, a harcok elkerülése érdekében, megadják magukat.

Mohamed Bacar, a lázadó tábornok csütörtökön elmondta: folytatja a sziget megvédésére tett előkészületeit, nem akarja magát megadni.

Az afrikai partokhoz közel fekvő, három szigetből álló 890 ezer lakosú ország, az egyik legszegényebb a térségben, 1975-ben vált függetlenné Franciaországtól. A központi kormányzat és az önrendelkezésükért küzdő szigetek között évek óta feszült a viszony. Anjouan (és Moheli) 1997-ben a függetlenségét is deklarálta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!