Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szahaf beolvasott Szaddámnak

2003.09.18. 16:22
Huszein bukása feltűnően éleslátóvá tette Mohamed Szaid al-Szahafot. A diktátor lojális szócsöve most, hogy Szaddám már nem fenyegeti, bátor kirohanást intézett ellene. Huszein fatális tévedései az iraki győzelmek krónikása szerint.
Taktikai hibák sorát követte el Szaddám Huszein az iraki háború előt - jelentette ki egykori szócsöve, a háború során teljesen hiteltelen, ám annál hangzatosabb győzelmi jelentései miatt különös népszerűséget szerző Mohamed Szaid al-Szahaf. A diktátor a legnagyobb hibát akkor vétette, amikor négy védelmi övezetre osztotta Irakot - nyilatkozta az Abu Dabi tévének.

A folyékony hazugságaival ismertté és elismertté vált tájékoztatási minisztert az Arabiya televízió szerette volna szakkomentátorként szerződtetni. A háború legvégén amerikai katonák gyűrűjében is iraki sikerekről számot adó Szahaf most egy konkurens csatorna, az Abu Dabi televízió négyrészes riportsorozatában számol be a diktatúrában szerzett élményeiről.

Gyáva hivatalnokok

Az eddigi teljesítménye alapján kevéssé megbízható forrás szerint Huszein egy percig sem fontolgatta azt, hogy lemondjon posztjáról. Bár az amerikaiak többször jelezték, hogy távozásával elkerülheti a háborút, saját csinovnyikjai közül "senki sem volt elég bátor ahhoz, hogy ezt megmondja neki" - állítja Szahaf.

Lefejezett hadsereg

Fő bűne mégis az volt, hogy a háború előtt - Sztálinhoz hasonlóan - lefejezte hadserege vezérkarát. "Ez fatális tévedés volt" - idézi Szahaf nyilatkozatát a BBC.

Szahaf szerint Iraknak nem voltak tömegpusztító fegyverei. "A rakétákat és a vegyi fegyvereket megsemmisítettük az 1991-es öbölháború után" - mondta.