Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Olajtársaságok az emberi jogokért

2000.12.28. 15:46
Több nagy olaj- és bányásztársaság - az amerikai és a brit kormánnyal, és emberjogi szervezetekkel együttműködve - elfogadott egy sor alapelvet, amelyek alkalmazottaik emberi jogainak tiszteletben tartására kötelezik őket. Kritikusok szerint a megegyezés, mivel nem jogilag nem kötelez, értelmetlen, mások viszont úgy látják, ez az egyetlen módja a transznacionális cégek rendszabályozásának.
Több nagy olaj- és bányásztársaság - az amerikai és a brit kormánnyal, és emberjogi szervezetekkel együttműködve - elfogadott egy sor alapelvet, amelyek alkalmazottaik emberi jogainak tiszteletben tartására kötelezik őket. A múltban több transznacionális cégről is kiderült, hogy - főként harmadikvilágbeli országokban - nemhogy munkavállalói és környezetvédelmi előírásokat, de alapvető emberi jogokat is megsértenek. A befektetőkre éhes, gyakran igen szegény és diktatórikus államok pedig nemhogy fellépnek a vállalatokkal szemben, de több ízben együttműködnek velük.

Így járt például a Royal Dutch - Shell Nigériában, ahol felrobbant olajvezetékek több száz ember halálát okozták. A cég és a kormányzat szabotőröket gyanított az eset mögött, mások azonban úgy vélekedtek, hogy a Shell egyszerűen nem tartotta be a megfelelő előírásokat. Nagy vihart kavart, hogy az aktivisták egyik vezetőjét a kormány végül kivégeztette, az ítélet szerint erőszakra való buzdítás miatt. Számos felderítetlen gyilkosságra is sor került. Hasonló vádak érték a Chevront (szintén Nigériában), és a BP Amocót Kolumbiában, valamint egyéb társaságokat különböző afrikai és dél-amerikai országokban.

A globális piac nyilvánossága szabályoz

Az alapelvek - melyeknek kidolgozásában a nyolc résztvevő cég együttműködött az Amnesty Internationallel és a Human Right Watch-csal, valamint több szakszervezeti és üzletetikai figyelőcsoporttal - jogilag nem kötelező érvényűek. Támogatóik szerint azonban ez nem olyan nagy baj. Úgy vélekednek, az alapelvek mellett való nyilvános kiállás önmagában megnehezíti a társaságoknak megszegésüket, hiszen a mai globális piacon a szinte totális nyilvánosság gyakorlatilag lehetetlenné teszi egy vállalat számára, hogy a szőnyeg alá söpörjön ilyen eseteket. A vezetők pedig tisztában vannak azzal, hogy a brandet ért károkat kijavítani, a bemocskolt image-t helyrehozni nagyon nehéz feladat.

Harold Koh, amerikai helyettes külügyminiszter úgy vélekedett a New York Timesnak, hogy ,,bármilyen elkötelezett is egy kormányzat, az emberi jogok védelmét egyedül nem vállalhatja. A globális piac azonban nagyon-nagyon komoly fegyver a szabadságjogokért küzdők kezében."

Ez csak az első lépés

,,Egy olyan területen, ahol semmilyen szabályozás nem létezik, ez is valami" - áll a Human Rights Watch sajtóközleményében. Kenneth Roth igazgató hozzátette: ,,Ez csak a kezdet. Az üzleti életnek, a kormányzatoknak, és az emberi jogi szervezeteknek még sok beszélnivalójuk van egymással." Az amerikai kormány szintén elismerte, hogy még sok tennivaló van a téren.

A résztvevők - általános emberjogi alapvetések tisztelete mellett - vállalják, hogy nem működnek együtt olyan őrző-védő vállalatokkal, amelyek kapcsolatba hozhatóak emberi jogok megsértésével, védelmi kérdésekben együttműködnek a helyi közösségek vezetőivel, valamint áttekinthetővé és nyilvánossá teszik őket. A dokumentumot aláíró cégek a BP Amoco, a Royal Dutch - Shell, a Chevron, a Texaco, az Enron, a Rio Tinto, a Freeport MacMoRan, és a Conoco.

Az ENSZ is próbálkozott már az önszabályozással

Hasonló, önkéntes megegyezésekre egyébként már több ízben sok került, legutóbb például a nyáron, amikor az ENSZ vett rá egy csoport transznacionális céget az alapvető emberi jogok és környezetvédelmi előírások melletti kiállásra. Többen úgy vélekednek, ez az egyetlen módja az óriások féken tartásának, hiszen jogilag kötelező érvényű nemzetközi szabályozásra semmi esély, az egyes országok pedig inkább a szabályozás lazításában érdekeltek, hisz szükségük van a befektetőkre. Mások szerint az egész értelmetlen, mindössze PR-munka a cégek részéről, vélt visszaélésekért és bűnökért bíróság elé állítani őket ez alapján nem lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!