Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Pesszimisták az eltűnt gyakornoklány keresői

2001.07.20. 11:33
A rendőrségi nyomozás megkezdése óta először a washingtoni rendőrfőnök elismerte, hogy az eltűnt gyakornoklányt, Chandra Levyt vélhetően soha sem fogják megtalálni. A képviselőház etikai bizottsága nem hallgatja meg a lány ügyében érintett képviselőt, ám Gary Condit politikai megítélése romlott.

Ha Chandra Levy nem lett volna gyakornoklány Washingtonban, és nem lett volna a nős Gary Condit képviselő szeretője, akkor vélhetően eltűnése nem lett volna téma az amerikai és nemzetközi sajtóban. Így azonban a média naponta érdeklődött a nyomozás és Gary Condit életének részletei iránt.

Sötétben tapogaztózó rendőrök

A washingtoni gyakornoklány eltűnése egy ponton hasonlít a többi száz, soha meg nem talált eltűnt személy ügyére: a washingtoni rendőrség, pontosabban annak főnöke, Charles Ramsey a pénteken megjelenő USA Today-nek elismerte, valószínű, hogy a lányt soha nem találják meg. A rendőrfőnök elmondta: több száz kihallgatás, parkok és elhagyott épületek átkutatása után a rendőrségnek nincs egyetlen nyomravezető jele sem.

A rendőrök még Chandra Levy személyi számítógépét is átkutatták: április 30-i eltűnése előtt letöltött internetes oldalakat az interneten tették közzé, hátha adódik valaki, aki ezek alapján tudna segíteni. Ramsey azonban nyíltan elismerte: egyetlen bizonyítékot sem találtak, mely egyik vagy másik irányba terelte volna a nyomozást. "A nyomozás ebben a szakaszában furcsa, hogy még irányadó jelünk sincs. Ez nem biztató" - ismerte el a washingtoni rendőrfőnök.

A rendőrfőnök azért reménykedik

Charles Ramsey ismertette, hogy a rendőrök Gary Condit képviselő személyzetét, illetve Chandra szomszédjait újra kihallgatják. A rendőrfőnök optimista, reméli, hogy a detektívek megtalálják a lányt, de elismerte, "az idő nem nekünk dolgozik".

A képviselő és a kapcsolat

Mint arról az Index már többször beszámolt, a 24 éves Chandra Levy eltűnése azért érdekes, mert egy amerikai politikus is képbe került. Ugyanis elég hamar kiderült, hogy a lány az 53 éves, kétgyermekes és házas Gary Condit kaliforniai képviselő szeretője volt. A rendőrség háromszor is kihallgatta a képviselőt, de Condit csupán harmadjára ismerte el kapcsolatukat.

Condit politikai megítélése romlott

Ártatlanságát bizonyítandó a képviselő megengedte a rendőröknek, hogy átkutassák washingtoni házát, és önkéntesen egy hazugságvizsgáló tesztelésének vetette alá magát. A demokrata politikust azonban képviselőtársai is támadták: a republikánus Bob Barr, georgiai képviselő arra kérte a ház etikai bizottságát, indítson vizsgálatot Condit ügyében, mert akadályozta a rendőrség munkáját. A bizottság csütörtökön visszautasította a vizsgálatot, mondván, az érintett hatóságok már vizsgálják, hogy a képviselő valóban megnehezítette-e a nyomozást.

Barr arra is felszólította a képviselőt, hogy mondjon le. A képviselő körzetében végzett közvélemény-kutatás szerint a Conditra szavazók nem gondolják, hogy a képviselőnek le kell mondania az eltűnt lány ügye miatt. Politikai népszerűsége azonban alacsony, miután ugyanezen felmérés szerint a megkérdezettek jelentős százaléka nem szavazna újra Conditra.