Viola
-5 °C
-2 °C

Nem égethetik meg foglyaikat az amerikai katonák

2006.09.07. 08:58
Három évvel az abu-grébi börtönbotrány után a Pentagon hivatalosan is megtiltotta katonáinak, hogy bántalmazzák foglyaikat. Az új harctéri szabályzat tiltja a verést, az elekrosokkolást, a megégetést, a kivégzés és a vízbe fojtás imitálását is.

Betiltottak az amerikai hadseregben tööb, durvának ítélt, s emiatt bírált kihallgatási módszert. Az amerikai hadsereg harctéri kézikönyve ezentúl tiltja a foglyok lemeztelenítését, fejük csuklyával letakarását, szemük leszigszallagozását. De tilos lesz ezentúl a foglyok verése, elektrosokkolása és megégetése is.

Nem játszhatnak vízbefojtóst

Az új szabályozás értelmében általában is tilos bármilyen fizikai fájdalmat okozni a kihallgatottaknak, vagy időlegesen megfosztani őket érzékszerveiktől. Nem szabad sem vízbefojtásukat, sem a kivégzésüket imitálni, sem pedig megtagadni tőlük az élelmet, a vizet vagy az orvosi ellátást. Ezentúl tilos kutyát használni a kihallgatásokhoz.

Az iraki abu-grébi börtönben készült, az egész világot bejárt képeken amerikai katonák meztelen foglyok mellett pózolnak, s kutyával rémisztgetik a rabokat, akiknek fején több képen is csuklya látható.

A katonai kézikönyv nem vonatkozik a CIA kihallgatásaira, mert, mint azt George Bush amerikai elnök előzőleg elmondta, a hírszerzésre "alternatív" eljárási szabályok vonatkoznak.

Vannak még hiányosságok

Larry Cox, az Amnesty International jogvédő szervezet egyesült államokbeli ágának ügyvezető igazgatója üdvözölte, hogy a hadsereg lemondott több korábban sokat bírált kihallgatási módszerről. De továbbra is aggályosnak tartja a "törvénytelen ellenséges harcosok" kategóriáját, amit a washingtoni kormányzat vezetett be a Kuba szigeti guantánamói támaszponton őrzött rabok megjelölésére, megtagadva tőlük a hadifogoly státust.

A Guantánamón fogva tartottak így hivatalosan kikerültek a genfi egyezmények biztosította, hadifoglyokat megillető oltalom alól. Igaz, a Pentagon egy júliusi irányelve az amerikai legfelsőbb bíróság június végi döntésének megfelelően kiterjeszti a genfi egyezmények közös 3. cikkében lefektetett embertelen bánásmód tilalmát az "ellenséges harcosokra", de továbbra is megtagadja ezektől az emberektől a hadifoglyokat a nemzetközi jog szerint megillető jogosítványok széles körét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!