Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Elfogadták Irak új alkotmányát

2004.03.08. 14:28
Az iraki lázadók rakétatámadása sem tudta megakadályozni az ország új alkotmányának ünnepélyes aláírását. A síita vezetők a hétvégén feladták küzdelmüket a kurdok többletjogai ellen és változatlan formában fogadták el a tervezetet.
Egyhangúlag elfogadta, majd ünnepélyes keretek között aláírta Irak átmeneti alkotmányát az ország ideiglenes kormányzótanácsa - jelentette az AP. az ünnepélyes ceremónia előtt nem sokkal rakétatámadás érte az ünnepség helyszínének környékét - személyi sérülésekről azonban nem érkezett jelentés.

Túl jól jártak a kurdok

Az alkotmány aláírása kilenc napot késett az amerikaiak terveihez képest. A halasztást részben a síiták vallási ünnepén elkövetett terrortámadások áldozatainak emlékére elrendelt gyász, részben a síita vallási vezetők ellenállása okozta.

Irak legbefolyásosabb síita vallási vezetője, asz-Szisztáni ajatollah kifogásolta a kurdoknak juttatott töbletjogokat. Az ország végleges alkotmányáról népszavazás döntene 20058 végén. A tervezet szerint az új alkotmány elfogadásához az ország három - síita, szunnita és kurd - tartományában külön-külön is a lakosság kétharmadának támogatása kell.

Nem kizárólagos az iszlám

A kurdok a függelékkel biztosítani akarták, hogy ne lehessen az autonómiájukat korlátozó alkotmányt erőltetni rájuk.

Az ideiglenes kormányzótanács tizenhárom síita tagja végül "a nemzeti egység érdekében" elfogadta a tervezetet, bár a kérdéses függeléket a jövőben újratárgyalnák - jelentette az AP. Vitatott pont volt még, hogy az alaptörvény az iszlámot a jog egyik, de nem kizárólagos forrásaként fogadja el.