Alfréd
-2 °C
2 °C

Cook visszahívná a brit csapatokat

2003.03.30. 01:18
A brit haderő azonnali visszahívását követeli Tony Blairtől egykori külügyminisztere, Robin Cook. A Munkáspárt nemrégiben lemondott frakcióvezetőjének elege van a háborúból, amit "véresnek és igazságtalannak" tart.
Az Irakba vezényelt brit haderő azonnali hazahívását követelte Tony Blair brit kormányfőtől egykori külügyminisztere, Robin Cook. A Sunday Mirrornak nyilatkozó exminiszter igazságtalannak nevezte a szövetségesek iraki akcióját.

Cook véleménye szerint a hadműveletek hosszú távra szóló öröksége az Egyesült Államok és Nagy-Britannia gyűlölete lesz az arab és az iszlám világban. Bush és Rumsfeld most már Bagdad ostromában gondolkodik, ez azonban súlyos szenvedéseket zúdítana a civil lakosságra, és "rengeteg fölösleges halált okozna" - nyilatkozta Cook.

Könnyű a távolból keménykedni

A cikk szerint Bush "Camp David kényelmét élvezi", miközben a szövetséges erők az életüket kockáztatják "ebben a szükségtelen és rosszul megtervezett háborúban". "Könnyű határozottságot mutatnia annak, akinek nem kell a homokviharban orvlövészek után kutatnia" - írta a volt külügyminiszter. Cooknak most már "elege van a véres és igazságtalan háborúból", és azt akarja, hogy a brit erők térjenek haza, mielőtt még többen elesnek közülük.

Robin Cook a háborút megelőzően lemondott a Munkáspárt kormánytagságot is jelentő frakcióvezetői posztjáról.