Bonifác
10 °C
17 °C

Meghalt Robin Cook

2005.08.06. 22:01
A volt brit külügyminiszter Irak ügyében különbözött össze Tony Blair kormányfővel, először a kormányból, két évvel később alsóházi frakcióvezetőségéről is lemondott. Robin Cook egy kiránduláson lett rosszul, s bár kórházba vitték, már nem tudtak rajta segíteni. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra mi okozta a halálát.

Meghalt Robin Cook, aki egykor a brit munkáspárti kormány külügyminisztere volt, ám később összekülönbözött Tony Blair miniszterelnökkel, és kivált a kabinetből. Az 59 éves Cook Skóciában egy hegyi kirándulás során lett rosszul szombaton, összeesett, majd helikopterrel kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

#alt#
Robin Cook
A szakállas Cook 1997 és 2001 között irányította a londoni külügyminisztériumot. Ezt követően kikerült a kabinetből, és az alsóházi Labour-frakció vezére lett. Erről a posztjáról 2003. márciusában távozott, miután szembekerült a kormány Irak-politikájával, amely miatt több ízben csípős bírálattal illette Blair kormányfőt.

Lemondását bejelentő parlamenti beszédében, amelyet ritkaságként az egész alsóház felállva, tapsolva fogadott, Irak kapcsán föltette a kérdést: "Vajon miért olyan sürgős most, hogy katonailag lépjünk fel annak a haderőnek a lefegyverzése érdekében, amely már húsz éve létezik, s amelynek létrehozásában mi magunk is segédkeztünk?" Cook halálának közvetlen okát szombaton este még nem hozták nyilvánosságra.

Blair: rendkívüli tehetség volt Cook

Rendkívül tehetséges embernek nevezte a szombaton elhunyt Robin Cook volt brit külügyminisztert Tony Blair, a londoni kormány feje. Blair nyilatkozatában kiemelte egykori külügyminisztere a vitákban meggyőzően tudott érvelni. Halála nem csak Nagy-Britanniában hanem az egész világon szomorúságot okozott - jelentette ki Blair.

Külügyminiszteri érdemeit méltatva a kormányfő rámutatott, hogy Robin Cooknak jelentős szerepe volt abban, hogy szigetország újra meghatározta helyét Európában, és Nagy-Britannia erősen elkötelezte magát az emberi jogok védelme mellt. Cook ugyancsak hozzájárult ahhoz, Koszovóban az igazság uralkodjon - mutatott rá Blair. "Annak ellenére, hogy az iraki helyzet megítélésében nézeteltéréseink voltak, mindig is tiszteltem azt a módot, ahogy kifejtette véleményét" - hangoztatta a brit kormányfő.