Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Robin Cook

2005.08.06. 22:01
A volt brit külügyminiszter Irak ügyében különbözött össze Tony Blair kormányfővel, először a kormányból, két évvel később alsóházi frakcióvezetőségéről is lemondott. Robin Cook egy kiránduláson lett rosszul, s bár kórházba vitték, már nem tudtak rajta segíteni. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra mi okozta a halálát.

Meghalt Robin Cook, aki egykor a brit munkáspárti kormány külügyminisztere volt, ám később összekülönbözött Tony Blair miniszterelnökkel, és kivált a kabinetből. Az 59 éves Cook Skóciában egy hegyi kirándulás során lett rosszul szombaton, összeesett, majd helikopterrel kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

#alt#
Robin Cook
A szakállas Cook 1997 és 2001 között irányította a londoni külügyminisztériumot. Ezt követően kikerült a kabinetből, és az alsóházi Labour-frakció vezére lett. Erről a posztjáról 2003. márciusában távozott, miután szembekerült a kormány Irak-politikájával, amely miatt több ízben csípős bírálattal illette Blair kormányfőt.

Lemondását bejelentő parlamenti beszédében, amelyet ritkaságként az egész alsóház felállva, tapsolva fogadott, Irak kapcsán föltette a kérdést: "Vajon miért olyan sürgős most, hogy katonailag lépjünk fel annak a haderőnek a lefegyverzése érdekében, amely már húsz éve létezik, s amelynek létrehozásában mi magunk is segédkeztünk?" Cook halálának közvetlen okát szombaton este még nem hozták nyilvánosságra.

Blair: rendkívüli tehetség volt Cook

Rendkívül tehetséges embernek nevezte a szombaton elhunyt Robin Cook volt brit külügyminisztert Tony Blair, a londoni kormány feje. Blair nyilatkozatában kiemelte egykori külügyminisztere a vitákban meggyőzően tudott érvelni. Halála nem csak Nagy-Britanniában hanem az egész világon szomorúságot okozott - jelentette ki Blair.

Külügyminiszteri érdemeit méltatva a kormányfő rámutatott, hogy Robin Cooknak jelentős szerepe volt abban, hogy szigetország újra meghatározta helyét Európában, és Nagy-Britannia erősen elkötelezte magát az emberi jogok védelme mellt. Cook ugyancsak hozzájárult ahhoz, Koszovóban az igazság uralkodjon - mutatott rá Blair. "Annak ellenére, hogy az iraki helyzet megítélésében nézeteltéréseink voltak, mindig is tiszteltem azt a módot, ahogy kifejtette véleményét" - hangoztatta a brit kormányfő.