Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ismét bebörtönözték a Bukarestet feldúló bányászvezért

2004.12.17. 13:53
Szövetségese és reménybeli koalíciós partnere is otthagyta a parlamenti választásokat megnyerő román Szociáldemokrata Pártot, miután a színeikben politizáló Ion Iliescu távozó államfő kegyelemben részesítette a Bukarestet hatszor feldúló Zsil-völgyi bányászvezér Miron Cozmát. A három nap múlva távozó kormányfő döntése még támogatóit is bolsevikozásra késztette. Hiába vonta vissza a kegyelmet Iliescu, már nem tudja tisztára mosni magát.

Visszavonta Miron Cozma Zsil-völgyi bányászvezérnek adott kegyelmet Ion Iliescu távozó román államfő. Iliescu három nappal elnöki mandátuma lejárta előtt kegyelmezett meg a kilencvenes évek legelején hat bukaresti "bányászjárást" levezénylő Cozmának. A bányászvezér és pribékjei a román forradalom utáni posztkommunista restauráció ellen tüntető demokráciapártiak szétverésében jeleskedtek. A brutális akciókban többen életüket vesztették, a bányászok többször is teljes egészében feldúlták a fővárost.

Szökni próbált

A kegyelmi kérvény visszavonásának bejelentése után nem sokkal a román hatóságok medvesi otthona közelében elfogták Cozmát. A bányászvezér éppen fiával készült elmenekülni, ám elállták autója útját. Cozma ellenállt, ám a karhatalmistáknak sikerült betuszkolniuk egy várakozó rabomobilba. A Realitatea hírtelevízió értesülései szerint a temesvári börtönbe szállították Cozmát.

Cozmát 1999-ben, egy meghiúsult bányászjárás alkalmával fogták el, bűneiért tizennyolc év börtönre ítélték.

Bolsevik vigyor

Cozmát ugyan a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) választotta alelnökének, Iliescu döntésével az elemzők értékelései szerint saját pribékjének kegyelmezett meg. A közfelháborodásra jellemző, hogy még az amúgy Iliescu Szociáldemokrata Pártját (PSD) támogató napilapok is kórusban szidalmazták a távozó államfőt. A PSD-t támogató Adevarul A bolsevik vigyor című vezércikke szerint Cozma "a választások után, gyáva számításból elkövetett kegyelemben részesítése a vén bolsevik ördög jeladása a sötétség erői számára, hogy vonják szorosra soraikat személye körül".

A kegyelmet az amerikai nagykövetség is elítélte, hiszen a külképviselet 1990-ben a román demokráciát fenyegető legsúlyosabb veszélynek bélyegezte meg a szélsőséges Cozmát.

Keresztbe tett pártjának

Iliescu kegyelmi döntésével leginkább a PSD-nek ártott. Az ellenzéki Jog és Igazság koalíciója (DA), amit vasárnapi váratlan elnökválasztási győzelme amúgy is megerősített, máris arról beszél, milyen mélyre jutottak az állam intézményei a kommunista utódpárt vezetésével. Hiába vonta vissza a kegyelmet az államfő, valószínűleg végleg elriasztotta a parlamenti választások után még az azon győztes posztkommunistákkal kormányzásra készülő RMDSZ-t a koalíciókötéstől. Markó Béla, a magyar párt elnöke szerint döntésével Iliescu "a másik táborba taszította" az RMDSZ-t. Hasonlóan nyilatkozott a PSD-vel közös listán parlamentbe jutott Humanista Párt (PUR) vezetése is.

A DA vezetőinek közlése szerint a PUR és az RMDSZ immár velük tárgyal a kormányalakításról.