Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Powell: Megvan a felhatalmazás a beavatkozáshoz

2003.03.24. 23:47
Huszein megdöntése soha nem szerepelt az első öbölháború kitűzött céljai között - mondta hétfő este az amerikai külügyminiszter, aki szerint a tavaly novemberi 1441-es ENSZ-határozat felhatalmazást ad a jelenlegi fegyveres beavatkozásra.
Colin Powell a brit Sky News hírtévének adott interjújában azt mondta: azt a döntést, hogy a 1991-es háborúban a szövetségesek nem vonulnak be Bagdadba, nem a háború végén, hanem a háború előtt hozták meg.

Powell szerint az akkori cél az volt, hogy az iraki hadsereget kiűzzék Kuvaitból, és a háború végén sem merült fel, hogy a szövetségesek bevonuljanak Bagdadba. - Ez soha nem volt az akkori küldetés célja - mondta az amerikai külügyminiszter.

A tökéletes felhatalmazás

Powell szerint az európai szövetségesek szempontjából kedvező lett volna, ha a mostani háború előtt megszületik az új biztonsági tanácsi határozat, de kijelentette, hogy a tavaly novemberi 1441-es határozat is tökéletes felhatalmazást ad a fegyveres beavatkozáshoz.

Colin Powell szerint nem lehet kudarcnak nevezni a második határozat elmaradását, hiszen a 1441-es egyhangú elfogadása komoly diplomáciai siker volt. - Ez adja felhatalmazást a jelenlegi hadműveletekhez, amelyek megindításához az Egyesült Államok soha nem tartotta szükségesnek az újabb BT-határozatot - mondta. Hozzátette: az új határozat sem vette volna elejét a konfliktusnak, sőt még erősebb felhatalmazást adott volna rá.

Orosz fegyverek Iraknak

Az Iraknak még most is szállított orosz katonai felszerelésekről Powell azt mondta, hogy a nap folyamán beszélt erről telefonon orosz kollégájával, Igor Ivanovval, és közölte vele, hogy az Egyesült Államok milyen súlyosnak tartja ez az ügyet. Hozzátette ugyanakkor, hogy orosz magánvállalatok exportálták a szövetségesek ellen is felhasználható felszereléseket Irakba, és az amerikai kormány "jelentős mennyiségű információt adott át" Moszkvának ezekről a vállalatokról az eredményes fellépés érdekében.