Konrád
8 °C
26 °C

Károly szeretőjéből nem lesz királyné

2005.02.10. 14:28
Károly királlyá koronázása esetén sem lehet királyné Camilla Parker Bowlesból. A walesi herceg szeretője elvált asszony, a házasság így Károlyt is megfoszthatná a tróntól. Ezt elkerülendő Parker Bowles nem kapja meg a walesi hercegnői rangot, csak a Hercegi hitves megszólítás jár majd ki neki.

Visszafogott reakciót váltott ki a brit királyi párból legidősebb fiuk házasodási szándéka. II. Erzsébet és Fülöp herceg szűkszavú közleményben kívánt sok boldogságot trónörökös fiuknak, jelentette a Reuters.


Tekintse meg képeinket!

Nemesítés

A hírügynökség, a Guardiannal szemben úgy értesült, hogy a hercegi esküvőre április 8-án kerül sor. A brit hírügynökség értesülései szerint teljes mértékben kizárt, hogy az elvált Camilla Parker Bowles megkapja a Wales hercegnője rangot. A hercegi nászról beszámoló Guardian forrásai még lehetségesnek tartották ezt.

A Wales hercegnője cím jelentősége, hogy birtokosa, a herceghez hasonlóan a trón várományosa lenne. Ez azonban Parker Bowles esetében gondokat okozna, mivel a herceg szeretője elvált asszony. VIII. Eduárd király 1936-ban azért kényszerült lemondani a trónról, mert egy polgári származású, elvált asszonyt vett feleségül.

Kitrükközték

Bár a kérdésben döntő anglikán egyház az elmúlt évszázadban megengedőbb álláspontra helyezkedett - a volt Canterbury érsek, Lord Carey egy tavalyi nyilatkozatában gyakorlatilag áldását adta az akkor még szóba sem kerülő frigyre -, elvileg továbbra is kizárhatná Károlyt az öröklésből. A Reuters értesülései szerint ezt elkerülendő Parker Bowles a mennyegző után a Cornwall főhercegnője, Királyi Fenség címet kapja meg, és hivatalosan a Herceg hitvese megszólítást élvezheti.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Károly megkoronázásakor sem kapja meg a királyi rangot. Hasonló a helyzete Károly apjának, Fülöp hercegnek, akit rangon aluliként szintén nem koronáztak meg Erzsébet trónralépésekor.