Benedek
-5 °C
5 °C

Győzött a francia ellenforradalom

2006.04.10. 12:33
Megnyerték a kormánnyal vívott harcukat a francia szakszervezetek és a diákok. Chirac elnök hétfőőn bejelentette, hogy eltörlik a két általános sztrájkot és több, milliós tüntetést kirobbantó új munkaerőpiaci szabályokat.

Meghátrált a diákok és a szakszervezetek előtt Jacques Chirac, jelentette a BBC. Bár a fiatalok munkavállalását, egyben elbocsátását is megkönnyítő új munkaszerződés, a CPE ellen az alkotmánybíróság sem emelt kifogást, Chirac - aki tíz napja alá is írta - hétfői bejelentése szerint eltörli az új törvényt. Mint mondta, más intézkedésekkel próbálják letörni a fiatalokat sújtó munkanélküliséget.

A döntést Chirac a törvényt a parlamenten átverő miniszterelnökével, Dominique de Villepinnel és a kormány több befolyásos miniszterével közösen hozta, írja a BBC. A döntést követő élő televíziós beszédében Villepin is arról beszélt, hogy több új szabállyal próbálják majd könnyíteni a fiatalok munkavállalását.

Franciaországban az amúgy is kétszámjegyű munkanélküliségi ráta különösen magas, húsz százalék feletti a 26 éven aluli, képzetlen fiatalok körében. A CPE a szabályok lazításával rugalmasabb, dinamikusabb munkaerőpiac létrehozását célozta, de elbukott a szüleik generációjához hasonlóan az iskolapadból nyugdíjas állásba vágyó diákság ellenállásán.

A diákok hamar megnyerték ügyüknek a szakszervezeteket, mivel a szervezett munkásság saját előjogainak elvesztésétől tartott. A tiltakozások utolsó heteiben a diákok és a szakszervezetek rendre milliós tömegeket mozgósítottak a tüntetésekre.

A szakszervezetek utolsó ultimátumukban húsvétig adtak időt a kormánynak a CPE-törvény visszavonására, ellenkező esetben az országot megbénító általános sztrájkkal fenyegettek, írja a BBC.