Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rice szerint Amerika nem is készül háborúra

2007.11.12. 10:15
Bush és alelnöke harcias retorikája ellenére nincs közvetlen háborús veszély Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint. Ő még lát esélyt a diplomáciai rendezésre, amennyiben Irán lemond atomprogramjáról. Azt nem árulta el, hogy Irán miért tenne ilyet.

Condoleezza Rice vasárnapi tévéinterjújában tagadta, hogy az Egyesült Államok hadiösvényre lépett volna az iráni atomválság ügyében, jelentette az AP. Szerinte még az sem jelent háborús fenyegetést, hogy az amerikai Kongresszus szeptemberben határozatot fogadott el, ami terrorszervezetté nyilvánítja az iráni haderő gerincét, a Forradalmi Gárdát.

"A határozat azt állítja, hogy szigorú intézkedéseket kell hoznunk Irán ellen, amit határozottan meg is tettünk" - jelentette ki az ABC televíziónak adott interjújában. Bush és kormánya a határozat után újabb szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben.

Rice szerint Bush még mindig diplomáciai megoldásra törekszik, aminek feltétele, hogy Irán lemondjon atomprogramjáról. Rice arról nem beszélt, miért hiszi, hogy erre a követeléseknek három éve ellenálló Irán a jövőben eleget tesz.

Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy a külügyminiszter által képviselt diplomáciai megoldással szemben erőre kaptak a háborúpártiak a kormányzatban. Bár Bush a hétvégén, Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai utána a diplomáciai erőfeszítések folytatását ígérte, alelnökével, Dick Cheney-vel egyetemben harcias kijelentéseket tett az utóbbi időben. Ezek legemlékezetesebbike az, amiben a III. világháború rémképét vázolta fel arra az esetre, ha Irán nem hagy fel atomprogramjával.

Az is a harci készülődésre utal, hogy amerikai sajtóértesülések szerint a CIA Irán elleni bizonyítékokat próbál kicsikarni az Irakban elfogott, a gyanú szerint Teherán támogatását élvező lázadóktól.