Klaudia
-4 °C
2 °C

Utasszállító zuhant le Nigériában

2006.10.29. 14:46
Vasárnap délelőtt balesetet szenvedett egy nigériai utasszállító, a repülőgép nem sokkal a felszállás után zuhant le a nyugat-afrikai Abuja reptere mellett. A szerencsétlenségben életét vesztette Muhhamed Maccido sokotói szultán, a nigériai muzulmánok vallási vezetője.

Lezuhant egy utasszállító gép vasárnap a nigériai főváros, Abuja repülőterének közelében, a fedélzeten tartózkodó több mint száz személy közül a CNN híradása szerint 97-en halhattak meg, és heten túl a szerencsétlenséget. Életét vesztette a nigériai muzulmánok vallási vezetője, Muhammed Maccido.

Viharos időjárás

A helyi média híradásai szerint az ADC (Aviation Development Company) magánkézben lévő nigériai légitársaság Boeing 727-es gépével történt a baleset. A szerencsétlenül járt repülőgép állítólag Abuja érintésével tartott Lagosból az ország északi részén fekvő Sokotóba. A gép röviddel a felszállás után zuhant le, és földbe csapódva lángra lobbant. A baleset idején viharos volt az időjárás. Helyszíni beszámolók szerint a roncsok között csak a gép farka, hajtóműve, illetve egyik szárnyának darabja felismerhető.

Eltérő jelentések érkeztek arról, hogy hányan tartózkodtak a gép fedélzetén: egyes hírek 104, más hírek szerint 114 utas volt a gépen a személyzeten kívül.

Idén ez a harmadik

A szerencsétlenségben életét vesztette Muhhamed Maccido sokotói szultán, a nigériai muzulmánok vallási vezetője (a 130 milliós ország lakosainak mintegy fele muzulmán). Mustafa Shehu, Sokoto állam kormányszóvivője szerint a gépen tartózkodott Maccido fia is, aki szenátor volt, illetve Abdulrahman Shehu Shagari, Shehu Shagaeri volt nigériai elnök fia. A halottak között van továbbá Sokoto helyettes kormányzója, és legalább még egy szenátor.

Olusegun Obasanjo nigériai államfő azonnali vizsgálatot rendelt el a baleset okainak kiderítésére.

Egy év leforgása alatt ez a harmadik légi katasztrófa Nigériában. ADC-járattal legutóbb 1996 novemberében történt baleset: a társaság egyik gépe egy Lagos melletti lagúnába zuhant, a fedélzeten tartózkodó 143 személy életét vesztette.