Olivér
5 °C
8 °C

Közel 150 halottja van az orosz repülőbalesetnek

2006.07.10. 13:03
Több mint száz ember - köztük sok gyerek - vesztette életét vasárnap hajnalban, mikor balesetet szenvedett egy orosz társaság gépe Szibériában.

Az utasok jelentős része gyermek volt, akik Moszkvából a Bajkál-tóhoz repültek nyaralni. A szerencsétlenség akkor következett be, mikor az A-310-es a leszálláskor túlfutott a pályán, és egy épületnek ütközött.

Az utastér összeroncsolódott, a túlélőket pedig a gép hátsó felén keresztül próbálták menteni, írja a BBC. Szemtanúk állításai szerint több utas is a lángoló gépből való kiugrást választotta. A tűzoltóknak három óra alatt sikerült eloltaniuk a lángokat.

A mentés során eddig összesen 124 ember holttestét találták meg, négy utas sorsa még ismeretlen. A gép 193 utast és egy 10 fős legénységet szállított. Egyelőre vizsgálják, mi okozhatta a szerencsétlenséget. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: 52 sérültet ápolnak a Bajkál-tó partján fekvő orosz város kórházaiban - közülük többek állapota súlyos -, 23 utas viszont nem szorult ápolásra. Az utaslista, illetve a moszkvai magyar konzulátus információi szerint magyar áldozata nem volt a szerencsétlenségnek.

Két kényszerleszállás hétfőn

Kényszerleszállást hajtott végre az ukrajnai Szimferopolban a Szibir légitársaság egy másik A-310-es repülőgépe, amely charterjáratként tartott a törökországi Antaliából Moszkvába. A fedélzetén 243 utast és nyolc főnyi személyzetet szállító gép egyik hajtóművében az olajnyomás kezdett csökkenni. A sértetlenül letett utasok azóta egy másik géppel folytathatták útjukat.

Az irkutszki repülőtéren pedig kora délután hajtott végre kényszerleszállást az Uralszkije Avialinyii légitársaság Tu-154-es gépe. A Vlagyivosztokból Jekatyerinburgba tartó, s Irkutszkban is megálló repülőnek, amely 130 utast és 9 főnyi személyzetet vitt fedélzetén, a középső, farokhajtóműve mondta fel a szolgálatot mintegy húsz perccel az irkutszki felszállás után, ezért a gép visszafordult, a pilótának sikerült baj nélkül letennie a gépet.

Vlagyimir Putyin elnök részvétéről biztosította a hozzátartozókat és gyásznapot rendelt el hétfőre. Az orosz államfőhöz intézett táviratban fejezte ki részvétét a repülőgép-katasztrófa miatt Sólyom László magyar köztársasági elnök. Igor Levityin orosz közlekedési miniszter, aki a helyszínre indult vizsgálóbizottságot vezeti, hétfőre virradóra közölte: a gépen 15 külföldi állampolgár utazott, nyolcnak a sorsa egyelőre ismeretlen. Moszkvai diplomáciai képviseletek, a légitársaság utaslistája, illetve az orosz külügyminisztérium eddigi közlése szerint ugyanakkor a gépen összesen tizenkét külföldi: három német, két lengyel, két fehérorosz, két azeri és három kínai állampolgár volt.

Ugyanezen az irkutszki reptéren 2001 júliusában egy Tu-154-es gép - a leszálláshoz készülődve - zuhant le. Akkor 145 ember vesztette életét. Az azt követő vizsgálatok azt állapították meg, hogy a pilóta hibájából következett be a szerencsétlenség.

Két hónapja pedig egy örmény Airbus A320-as zuhant a Fekete-tengerbe. A Szocsiba tartó járat 113 utasa vesztette életét. Egy éve egy Tu-134-es és egy Tu-154-es gép is lezuhant egyetlen éjszaka alatt. A két incidensnek összesen 89 halálos áldozata volt, emlékeztet a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?