Huba
17 °C
33 °C

Közel 150 halottja van az orosz repülőbalesetnek

2006.07.10. 13:03
Több mint száz ember - köztük sok gyerek - vesztette életét vasárnap hajnalban, mikor balesetet szenvedett egy orosz társaság gépe Szibériában.

Az utasok jelentős része gyermek volt, akik Moszkvából a Bajkál-tóhoz repültek nyaralni. A szerencsétlenség akkor következett be, mikor az A-310-es a leszálláskor túlfutott a pályán, és egy épületnek ütközött.

Az utastér összeroncsolódott, a túlélőket pedig a gép hátsó felén keresztül próbálták menteni, írja a BBC. Szemtanúk állításai szerint több utas is a lángoló gépből való kiugrást választotta. A tűzoltóknak három óra alatt sikerült eloltaniuk a lángokat.

A mentés során eddig összesen 124 ember holttestét találták meg, négy utas sorsa még ismeretlen. A gép 193 utast és egy 10 fős legénységet szállított. Egyelőre vizsgálják, mi okozhatta a szerencsétlenséget. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: 52 sérültet ápolnak a Bajkál-tó partján fekvő orosz város kórházaiban - közülük többek állapota súlyos -, 23 utas viszont nem szorult ápolásra. Az utaslista, illetve a moszkvai magyar konzulátus információi szerint magyar áldozata nem volt a szerencsétlenségnek.

Két kényszerleszállás hétfőn

Kényszerleszállást hajtott végre az ukrajnai Szimferopolban a Szibir légitársaság egy másik A-310-es repülőgépe, amely charterjáratként tartott a törökországi Antaliából Moszkvába. A fedélzetén 243 utast és nyolc főnyi személyzetet szállító gép egyik hajtóművében az olajnyomás kezdett csökkenni. A sértetlenül letett utasok azóta egy másik géppel folytathatták útjukat.

Az irkutszki repülőtéren pedig kora délután hajtott végre kényszerleszállást az Uralszkije Avialinyii légitársaság Tu-154-es gépe. A Vlagyivosztokból Jekatyerinburgba tartó, s Irkutszkban is megálló repülőnek, amely 130 utast és 9 főnyi személyzetet vitt fedélzetén, a középső, farokhajtóműve mondta fel a szolgálatot mintegy húsz perccel az irkutszki felszállás után, ezért a gép visszafordult, a pilótának sikerült baj nélkül letennie a gépet.

Vlagyimir Putyin elnök részvétéről biztosította a hozzátartozókat és gyásznapot rendelt el hétfőre. Az orosz államfőhöz intézett táviratban fejezte ki részvétét a repülőgép-katasztrófa miatt Sólyom László magyar köztársasági elnök. Igor Levityin orosz közlekedési miniszter, aki a helyszínre indult vizsgálóbizottságot vezeti, hétfőre virradóra közölte: a gépen 15 külföldi állampolgár utazott, nyolcnak a sorsa egyelőre ismeretlen. Moszkvai diplomáciai képviseletek, a légitársaság utaslistája, illetve az orosz külügyminisztérium eddigi közlése szerint ugyanakkor a gépen összesen tizenkét külföldi: három német, két lengyel, két fehérorosz, két azeri és három kínai állampolgár volt.

Ugyanezen az irkutszki reptéren 2001 júliusában egy Tu-154-es gép - a leszálláshoz készülődve - zuhant le. Akkor 145 ember vesztette életét. Az azt követő vizsgálatok azt állapították meg, hogy a pilóta hibájából következett be a szerencsétlenség.

Két hónapja pedig egy örmény Airbus A320-as zuhant a Fekete-tengerbe. A Szocsiba tartó járat 113 utasa vesztette életét. Egy éve egy Tu-134-es és egy Tu-154-es gép is lezuhant egyetlen éjszaka alatt. A két incidensnek összesen 89 halálos áldozata volt, emlékeztet a BBC.