Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Leszámolnak a dohányosokkal Montenegróban

2004.07.29. 18:01
A jövőben csak az utcán vagy a lakásban dohányozhatnak a montenegróiak, miután a világ egyik legszigorúbb korlátozását vezették be a balkáni tagköztársaságban. Az intézkedésekre azért volt szükség, hogy visszaszorítsák a fiatalok körében a káros szokás terjedését.
Világviszonylatban is az egyik legszigorúbb korlátozást vezették be a dohányzásra Montenegróban. A podgoricai parlamentben csütörtökön elfogadott antinikotinista törvény értelmében többé nem szabad rágyújtani középületekben, nyilvános helyeken, beleértve az éttermeket, szállodákat, bárokat, mozikat és iskolákat is. A törvény szigorúan tiltja a dohányáruk reklámozását is.

Aki továbbra is hódolni kíván a Balkánon nagyon elterjedt szenvedélynek, már csak a saját lakásában vagy az utcán teheti meg. A montenegrói hatóságok mindenekelőtt a fiatalok körében szeretnék visszaszorítani a dohányzás káros szokását. Ennek megfelelően a csütörtökön elfogadott új törvény súlyos büntetésekkel fenyegeti azt a boltost, aki kiskorúnak ad el cigarettát.

Miodrag Pavlicic egészségügyi miniszter szerint a délszláv köztársaságban a 15 év alatti fiataloknak már több mint 60 százaléka dohányzik. A tilalmak mellett jelentősen drágítják is a cigarettát Montenegróban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!