Judit
2 °C
7 °C

Felségjel nélküli CIA-gép Pozsonyban

2008.03.10. 15:49
Egy szlovák kereskedelmi tévé fedezett fel egy felségjel nélküli repülőt a pozsonyi reptéren. A Boeingen csak egy nyilvántartási szám van, ami azt tanúsítja, hogy az Egyesült Államokban van bejegyezve. A portál pozsonyi repülőtérről származó, nem megerősített információi szerint egy tartalékgépről van szó, amelyet csak szükség esetén használnak.

Felségjel nélküli Boeing 737-es parkol hetek óta a pozsonyi repülőtéren, fedezte fel az egyik szlovák kereskedelmi televízió, amely szerint nyílt titok, hogy az ilyen gépekkel az Egyesült Államok titkosszolgálatának emberei szoktak repülni.

A repülőgépet a JoJ TV azért tulajdonítja a CIA-nek, mert a 737-es gerincén semmilyen felségjel nincs, a hangárok között található Boeingen csak egy N betűvel kezdődő nyilvántartási számsor látható, amely azt tanúsítja, hogy a gép az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol a társaság hivatalos honlapja szerint csak belső járatokon, rendszerint sétarepülésekre használják.

A JoJ internetes portálján az olvasható, hogy a gép ablakait sötét fólia takarja, a motort időnként beindítják, de a gép sehová sem repül. A Boeingbe csak egyetlen férfinak van belépése, aki állítólag amerikai állampolgár. A portál pozsonyi repülőtérről származó, nem megerősített információi szerint egy tartalékgépről van szó, amelyet csak szükség esetén használnak. Egyébként, mint írja, van három, ennél nagyobb, szintén felségjel nélküli fehér Boeing, amelyek valamelyike naponta legalább egyszer landol a pozsonyi repülőtéren.

Az Amnesty International (AI) szlovákiai irodája a hírre reagálva jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy az illetékes szlovák hivatalok adjanak részletes tájékoztatást arról, vajon mit keres a CIA szolgálatában álló tartalék-repülőgép a pozsonyi repülőtéren, és miféle gyanús gépek szállnak le ugyanott.

Monika Navrátilová, az AI képviselője a SITA hírügynökségnek azt mondta: "Az Egyesült Államok bűntársainak minősülhetnek azok az államok, amelyek a CIA vezérlése alatt folyó titkos rabszállításokban" valamilyen módon érintettek, mert ha ilyesmi történik, az ellenkezik Európa emberi jogokat érintő kötelezettségeivel, nemkülönben a nemzetközi jogrenddel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?