Piroska
-1 °C
5 °C

Elfogták a tajvani elnök merénylőit

2004.05.14. 09:38
Három személyt gyanúsítanak a Csen Suj-pien tajvani elnök elleni merénylettel. Az elnökválasztást megelőző napon elkövetett akció az ellenzék szerint megrendezett volt, Csen alig két tized százalékkal nyerte meg a választást. A szavazáson több szabálytalanságot is tapasztaltak.
Három személyt vettek őrizetbe Tajvanon a Csen Suj-pien államfővel szembeni merénylet gyanújával. Az elnök ellen a márciusi elnökválasztást megelőző napon követtek el merényletet. Csen és alelnöke könnyű sérüléseket szenvedett.

A másnapi elnökválasztáson Csen mindössze 0,2 százalékos előnnyel győzött, és vesztes jelölt, Lien Csan célzott arra, hogy nem tartja kizártnak, a merénylet megrendezett volt. Lien közölte, hogy amíg a támadás körülményeire fény nem derül, nem fogadja el az eredményt.

Ellenzéki képviselők pénteken az elnök jövő hétre tervezett beiktatásának elhalasztását követelték arra hivatkozva, hogy a választáson súlyos hibák történtek. Ezekre a hiányosságokra szerintük a szavazatok tajvani bírák és bírósági tisztviselők által négy napja végzett, még folyamatban lévő újraszámlálás derített fényt. Az újraszámlálók egyebek mellett hiányzó szavazólistákra, vitatható érvényességű szavazócédulákra és nem a megfelelő zsákba került szavazatokra bukkantak.

Csen pártja szerint csupán hanyagságból fakadó kisebb rendellenességekről van szó, amelyek elkerülhetetlenek egy ilyen nagyszabású esemény lebonyolításakor. Mint mondják, semmi sem mutat arra, hogy szervezett csalások történtek volna. Az ellenzék arra készül, hogy a beiktatási ünnepségen tiltakozását fejezi ki.