Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Bászájev bosszúja

2004.03.30. 16:13
Sámil Bászájev csecsen lázadóvezér szerint eredménytelen maradt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz január elején intézett üzenete, amelyben azt kérte: Oroszország tartsa magát a nemzetközi joghoz, és ne öljön, ne tüntessen el nyomtalanul embereket bírósági ítélet nélkül Csecsenföldön.
Totális háborút hirdetett Oroszország ellen Sámil Bászájev csecsen lázadóvezér, kilátásba helyezve a nukleáris és bakteriológiai fegyverek kivételével gyakorlatilag minden fegyver felhasználását. Bászájev kedden a Kavkaz Center honlapon tette közzé figyelmeztetését, amelyet Abdalláh Samil Abu Idriszként, mint a Rijadusz-Szalihin Sahídok (mártírok) Iszlám Brigádjainak emírje írt alá.

Oroszország nem tárgyal

A szakadárvezér azzal indokolta a bejelentést, hogy eredménytelen maradt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz január elején intézett üzenete, amelyben azt kérte: Oroszország tartsa magát a nemzetközi joghoz, és ne öljön, ne tüntessen el nyomtalanul embereket bírósági ítélet nélkül Csecsenföldön. Cserébe megígérte, hogy a Rijadusz-Szalihin beszüntet minden, fegyvertelen emberek elleni támadást Oroszországban.

Bászájev szerint csak 2004 első két hónapjában 87 ember tűnt el nyomtalanul, s Katarban merénylet áldozata lett Zelimhan Jandarbijev, a csecsen szakadárok egy másik vezére. A felelősség ezért teljes mértékben az orosz államfőt terheli, aki az Ilham Alijev azerbajdzsán államfővel folytatott tárgyalásán kijelentette, hogy "Oroszország a terroristákkal nem tárgyal, hanem megsemmisíti őket".

Robbantások, emberrablások

Sámil Bászájev ezért kilátásba helyezi, hogy szervezete bombatámadásokat, pokolgépes és földgázzal történő robbantásokat, mérgezéseket, gyújtogatásokat hajt végre Oroszországban, és tíz évnél idősebb embereket fog eltüntetni nyomtalanul. Mivel a csecsenek ellen aktívan alkalmaznak vegyi és mérgező eszközöket - állítja -, szervezete is használni fogja azokat Oroszországban.

A Rijadusz-Szalihin vezére a kivételeket is felsorolja, azokat az intézményeket, létesítményeket, amelyek ellen harcosai nem intéznek támadást. Ezek a mecsetek, zsinagógák, pagodák, az orosz ortodox egyház templomai kivételével valamennyi templom, minden kolostor, óvoda, gyermekotthon és egyéb gyermekintézmény, valamint pszichiátriai intézet, kórház.