Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Átadták Békéscsabán a szlovák főkonzulátust

2001.09.01. 18:50
A magyar és a szlovák miniszterelnök szombaton közösen avatta fel a békéscsabai szlovák főkonzulátust. Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda egyaránt a két ország elmúlt három éves együttműködésének eredményeit méltatta. A kormányfők megegyeztek abban, hogy október 11-én közösen avatják fel az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hidat.
Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda az esztergomi Mária Valéria híd újjáépítését, a kassai és a békéscsabai főkonzulátus-nyitást, a tervezett közös autópálya- és vasútépítést említette Magyarország és Szlovákia újabb keletű sikeres együttműködésének legfőbb bizonyítékaként.

A Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulátusának megnyitóján mindkét kormányfő méltatta azt az életrevalóságot, amely a 18. század elején a Felföldről idetelepedő szlovákságot jellemzi. Hangsúlyozták, hogy az itteni szlovákság munkájával nagyban hozzájárult az egykor mocsaras vidék felvirágoztatásához.

Mikulás Dzurinda kiemelte annak a tíz megegyezésnek a fontosságát, amely 1998 óta kézzelfoghatóan járult hozzá a két ország közötti együttműködéshez.

Együtt építjük újjá a Mária Valéria hidat, megerősödött a visegrádi négyek együttműködése, egy éve Kassán avattunk főkonzulátust, most Békéscsabán. Mindez együtt lényeges előrelépést jelent a két ország gazdasági és kulturális kapcsolatainak elmélyítésében - fejtegette a szlovák kormányfő.

A Békés megyében több évszázados békés magyar-szlovák együttélés a két ország közötti integrációra is példát mutat. A közös múlt mellett a közös uniós jövő is összeköti országainkat - fogalmazott a szlovák kormányfő.

Véleménye szerint a viharsarki szlovák főkonzulátus megnyitásának jelentőségét növeli, hogy e diplomáciai intézmény révén még közelebb kerül Szlovákiához az Alföldön élő szlovákság.

Orbán Viktor avatóbeszédében - a szlovák miniszterelnökhöz hasonlóan - jó választásnak minősítette, hogy Szlovákia Békéscsabán létesített főkonzulátust.

Békéscsabán nem csak a város nevében, hanem a családok, a különböző felekezetek és nemzetiségek között is béke van. E várost a szabadság hozta létre, mert a szabad vallásgyakorlás lehetősége vonzotta ide a 18. században a szlovákokat - mondta a magyar miniszterelnök.

Hozzátette: a város jövőjét az a szerep biztosítja, amely az országhatár mellett, az utak kereszteződésében a nyugatról keletre áramló tőke révén juthat a fejlett mezőgazdasággal és élelmiszeriparral bíró békési megyeszékhelynek.

Orbán Viktor szólt a közös magyar-szlovák tervekről, így a Kassa és Miskolc közötti autópálya építéséről és a szarvasi szlovák iskola idei felújításáról is.

Átadták az Angyalos kutat

A szarvasi szlovák iskola felújításához a kormányzat 400 millió forint támogatást ad, a nemzetiségi tanintézet teljes korszerűsítése a tervek szerint az év végéig megvalósul - derült ki később, a magyar és a szlovák miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján.

A Magyar Koalíció Pártjának és a szlovák kormánykoalíciónak a viszonyát firtató újságírói kérdésre válaszolva Mikulás Dzurinda arról beszélt, hogy szívesebben szól a magyar pártszövetség igényei helyett inkább arról a nyomásról, amely most a szlovák kormányra nehezedik.

A kormánykoalíció érdeke is, hogy a közigazgatási reform valódi legyen, a Magyar Koalíció Pártja pedig a döntő pillanatokban mindig felelősséget mutat az ország jövője iránt - közölte a szlovák miniszterelnök.

A magyar kormány részéről a türelmes várakozás bizonyult jónak. A szlovákiai magyarok el tudják dönteni, mi a legjobb nekik. Bízunk abban, hogy amit célul tűztek ki, el is tudják érni - mondta Orbán Viktor arra az újságírói kérdésre, amely a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának kormányzati szerepvállalását firtatta.

A Drégelypalánk és Ipolyság közötti hét kilométer hosszú vasútvonal újjáépítésének esélyei felől érdeklődő újságírónak Orbán Viktor azt válaszolta, hogy bizakodó e vasúti beruházás jövőjét illetően, és arra törekszik, hogy e fejlesztés bekerüljön a visegrádi négyek tervei közé.

Ehhez az is szükséges, hogy meglegyen a beruházás végrehajtási terve, eldőljön, hogyan osztjuk el a költségeket, és megvizsgáljuk a hasznosulást. Magyarország és Szlovákia az unióban ugyanahhoz a gazdasági térhez fog tartozni, és a határok okozta korábbi gazdasági elszigeteltség nem tartható tovább - jelentette ki a kormányfő.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Békéscsaba támogatást vár és remél a kormányzattól a megye egyetlen repülőterének a fejlesztéséhez.

A békéscsabai szlovák főkonzulátus megnyitása alkalmából a békési megyeszékhelyre látogató két miniszterelnök a nap folyamán leleplezte a Petőfi ligetben újra fölállított, ötven éve elpusztított Angyalos kutat.