Valér
-1 °C
0 °C

Csád gyermekrablással vádolja az európaiakat

2007.10.30. 11:15
Gyermekrablással is vádolja egy csádi bíróság azt a tizenhat európait, akik állítólag gyermekeket próbáltak meg elrabolni az afrikai országból. A csádi-szudáni határ két oldaláról származó 103 kisgyermeket egy repülőgépen próbálták Franciaországba szállítani.

A 9 francia és 7 spanyol állampolgárt múlt csütörtökön vették őrizetbe a csádi hatóságok. A franciák közül hatan a Zoé Bárkája nevű civil szervezet tagjai, köztük van a szervezet elnöke, a másik három újságíró.

A spanyolok annak a repülőgépnek a személyzetét alkották, amelyen a csádi-szudáni határ két oldaláról származó 103 kisgyermeket próbáltak meg az említett szervezet megbízásából Franciaországba szállítani, ám az őrizetbe vétel ebben megakadályozta őket. A gép belga pilótáját szintén őrizetbe vették, de róla nem tesznek említést a vádemelésben.

A Zoé Bárkája azt állítja, hogy a gyermekek a szudáni Dárfúr tartományban dúló polgárháborúban árván maradtak, s Franciaországban különböző családok befogadták volna őket.

A csádi hatóságok viszont attól tartanak, hogy emberkereskedők kezére jutottak volna a kisgyermekek, akiket esetleg egy pedofil hálózatnak vagy szervkereskedőknek adtak volna tovább. Idriss Deby csádi elnök "közönséges emberrablásnak" nevezte az akciót.

A szervezet korábban örökbefogadásról beszélt, de erre nem nyílt módjuk sem Szudánban, sem Csádban, miután a francia külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki a Zoé Bárkája ellen. A minisztérium szerint nincs arra bizonyíték, hogy a gyermekek valóban támasz nélküli árvák lennének.

Gilbert Collard, a Zoé Bárkája ügyvédje azzal vádolta a csádi kormányt, hogy a helyzetet politikai célokra használja fel. Szerinte a gyermekek a Csád és Szudán közötti határvidékről valók, és "azt sem tudják megmondani, hogy melyik országból valók".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!