Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lázadás egy palacsintaárus halála miatt

2003.11.03. 10:52
Több száz szemtanú szeme láttára gázolt halálra egy önkormányzati teherautó egy a kocsija elkobzása ellen tiltakozó palacsintaárust a kínai Csucsengben. A feldühödött tömeg kormányzati épületeket rohamozott meg. A lázadást nyolcszáz rendőr sem tudta megakadályozni.
Több ezren rohantak meg kormányzati épületeket Kína keleti részén, Santung tartományban. A lázadás azután tört ki, hogy egy mozgóárust halálra gázolt egy állami gépkocsi. A múlt heti incidensről szóló beszámolók szerint Csucseng város önkormányzatának emberei elkobozták egy mozgó palacsintaárus járművét. A döntés ellen tiltakozó férfi elállta az önkormányzat teherautújának útját, ám az a tömeg szeme láttára átgázolt rajta.

Másnap több ezer ember rohamozta meg a kormányzati irodákat, elsodorva a védelmükre kirendelt mintegy 800 rendőrt - állították szemtanúk. Ez volt a legnagyobb ilyen lázadás az utóbbi években - közölte a központ. A behatolók mintegy húsz kormányzati irodába nyomultak be és a berendezés egy részét is megrongálták. Egy emberi jogi szervezet szerint az eseményekkel összefüggésben kétszáz személyt tartóztattak le a hatóságok.