Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Csalt az olasz választáson Berlusconi pártja?

2006.11.23. 17:50
Egy baloldali hetilap pénteki számában jelenik meg az a dokumentumfilm, amelynek nyomán választási csalás gyanújával indult nyomozás a tavaszi országgyűlési választással kapcsolatban. Az alkotók azt állítják, gyanúsan kevés üres szavazólap volt az urnákban, s nem kizárt, a hiányzó üres szavazólapok Berlusconi pártjának támogatását szolgálhatták.

Nyomozást rendelt el a római főügyészség csütörtökön a tavaszi olaszországi parlamenti választásokon elkövetett állítólagos csalásokkal kapcsolatban.

Az ügyészség egy dokumentumfilm premier előtti vetítése nyomán indított eljárást. A film alkotói azzal vádolják Silvio Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép pártszövetségét, a Szabadságjogok Házát, hogy manipulálták a szavazatszámlálás eredményét. A film a baloldali Diario hetilap pénteki számának DVD-mellékleteként fog megjelenni.

A készítők szerint egy számítógépes program segítségével több százezer üresen leadott szavazócédulát a Szabadságjogok Házára leadott szavazatként könyveltek el. Ennek alátámasztására mindenekelőtt azzal érvelnek, hogy míg a 2001-es választások után 1,6 millió üres szavazócédulát számláltak össze, az idei választásokon csak mintegy 450 ezret találtak.

A Romano Prodi vezette balközép pártszövetség szoros versenyben, mindössze 25 ezer szavazattal nyerte meg az április közepén tartott választásokat. Berlusconi nem ismerte el a választási eredményt, és választási csalással vádolta az ellenfelet. Berlusconi szóvivője, Paolo Bonaiuti a napokban élesen bírálta a filmet. Az alkotás "a nyomok eltüntetésére tett kísérlet, mert ha volt törvénysértés a választásokon, az nem a mi oldalunkon történt" - fogalmazott.