Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb menekülthullám a Csalagútban

2001.12.27. 08:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Újabb, mintegy 400 jogtalan bevándorlóból álló csoport kísérelte meg, hogy a La Manche csatorna alatt átvezető alagúton francia földről brit területre jusson szerdán, alig néhány órával azt követően, hogy a hatóságok megállították és visszaterelték az első, 140-150 fős határsértő csoportot.
A biztonsági kerítés megbontásával 140-150 határsértő szerdára virradóra bejutott az alagútba, s megkísérelte, hogy a hétköznapinál ritkább karácsonyi forgalomban a mintegy 40 kilométeres távolságot gyalog megtéve brit területre jusson. Az alagút biztonsági emberei felfedezték, s a rendőrség segítségével őrizetbe vették őket. Az első jelentésektől eltérően a határsértők zömének valójában csak néhány száz métert, s nem kilométereket sikerült megtennie az alagútban - íra az AFP.

Könnygázzal állították meg a menekülteket

Az alagút ellenőrzése a szerda hajnali órákban még tartott, s a vasúti forgalmat leállították, ugyanis sikerült elmenekülnie az őrizetbe vétel elől több tucatnyi határsértőnek, aki így az alagútban elgázolás illetve áramütés veszélyének volt kitéve. Ezt kihasználva hatolt be az alagútba a már kibontott kerítésen a közeli Sangatte-tábor további mintegy 400 lakója, s indult meg a rendőrökön áttörve a szigetország felé. Végül a biztonsági alakulatok könnygázgránátokkal fordították vissza őket.

Az alagútban a vasúti forgalom hosszú órákon át szünetelt. A rendőrség csupán négy embert vett őrizetbe - garázdaság miatt - , de további negyven ellen szabálysértési eljárás indult.

Túl közeli a menekülttábor

Az alagút - az Eurotunnel - igazgatósága súlyos hibának tekinti, hogy a francia hatóságok engedélyezik az alagút franciaországi bejáratától alig két kilométerre lévő Sangatte-ban a Vöröskereszt menekültközpontjának működését. Az Eurotunnel már több ízben kérte a központ távolabbra helyezését.

Havonta többezren próbálnak szökni

A Sangatte-ban papírjaik rendezéséig tétlenül várakozó, a harmadik világból illetve Kelet-Európából érkező menekültek kisebb-nagyobb csoportjai nap mint nap próbálkoznak azzal, hogy kompon, vonaton, vagy magán az alagúton átjussanak a La Manche csatorna túloldalára, brit területre. 2001-ben 75 ezer ilyen kísérletet hiúsítottak meg a biztonsági őrök.

A brit vezetés többször is megpróbálta elérni, hogy a francia fél vessen gátat az alagútnál - és a környező komp-állomásoknál - tetőző menekülthullámnak. Franciaország szerint azonban a helyzetért a britek felelősek, mivel a francia idegenrendészeti jogszabályoknál jóval enyhébb brit törvények túlságosan is csábító célponttá teszik a szerencsét próbáló nincstelenek előtt a szigetországot - írta a Reuters.