Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Átkutatták Csalabi házát

2004.05.20. 22:50
Amerikai katonák és iraki rendőrök vették körül Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetőjének házát, és pártjának irodáit. A Reuters tudósítása szerint számítógépeket és iratokat foglalnak le az egykor Washington kedvencének számító iraki politikustól.
Az Egyesült Államok katonái behatoltak az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetőjének házába, és pártjának irodáiba, több számítógépet és iratot foglaltak le az egykori legfőbb szövetségestől - tudósít a Reuters. Az amerikai tisztségviselők nem adtak magyarázatot az akcióra.

A BBC szerint tucatnyi katona és két katonai jármű volt Csalabi házánál. Az al-Dzsazíra szerint a házkutatás időpontjában Csalabi nem tartózkodott otthon. A hírtelevízió az AFP fotósára hivatkozva hírül adta, hogy Csalabi hálószobáját teljesen felforgatták a katonák.

Egyelőre barát

A koalíciós erők szóvivője, Dan Senor elmondta, ez egy iraki rajtaütés volt iraki felhatalmazás alapján. Irak amerikai kormányzóját az eset után tájékoztatták a történtekről - állítja Senor.

Az Iraki Nemzeti Kongresszus, mely Szaddam ellenzékének számított az elmúlt évtizedben, 1990-es alapítása óta több millió dollárnyi támogatást kapott az Egyesült Államoktól. Múlt hét kedden azonban a Pentagon megvonta a havi 340 ezer dolláros támogatást. Paul Wolfovitz szerint ez a döntés egy lépés volt az iraki szuverenitás megteremtése felé.

Április végén az amerikai kormányzat világossá tette, hogy a jövendő iraki kormányból kihagyják azoknak az iraki politikusoknak a többségét, akik tagjai a jelenlegi ideiglenes kormányzótanácsnak. A kegyvesztettek listájának élén áll Ahmed Csalabi. Elemzők szerint Washington haragját azzal vívta ki, hogy bírálta a Baasz part tagjainak rehabilitálását.

A támogatás megvonását követően Csalabi kijelentette, az irakiaknak át kell venni a teljes irányítást az olajból származó pénzek felett, és a helyreállításokat is iraki kézbe kell adni.

A házkutatás után Csalabi kijelentette: "én vagyok az Egyesült Államok legjobb barátja Irakban, de ha ők szükségesnek látják, hogy támadást indítanak ellenem, meglátják, milyen lesz a viszony köztük és az irakiak között".