Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ellenzéki tolongás Irakban

2003.04.07. 22:06
A dél-iraki Násziríjába érkezett hétfőn 700 harcos élén Ahmed Csalabi, a legnagyobb iraki ellenzéki mozgalom, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője, hogy a szövetséges csapatok oldalán harcoljon a bagdadi rezsim ellen. A politikust a Pentagon támogatja, az amerikai külügyminisztérium viszont nem szimpatizál vele. Irak legnagyobb síita ellenzéki csoportja, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának vezetője, Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah szintén úgy döntött, hogy 23 éven át tartó iráni önkéntes száműzetés után visszatér hazájába.
A dél-iraki Násziríjába érkezett hétfőn 700 harcos élén Ahmed Csalabi, a legnagyobb iraki ellenzéki mozgalom, az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetője, hogy a szövetséges csapatok oldalán harcoljon a bagdadi rezsim ellen, közölték Washingtonban tartózkodó iraki ellenzéki források.

Pentagon kontra külügyminisztérium

A legismertebb iraki ellenzéki személyiség Násziríjába érkezése arról tanúskodik, hogy az amerikai vezetésen belül a jövendő iraki vezetés összetételét illetően a Pentagon elképzelései látszanak győzedelmeskedni a külügyminisztérium szempontjai fölött, mely utóbbi nem látná szívesen Ahmed Csalabit Irak jövőbeni vezetői között.

Az Iraki Nemzeti Kongresszus vasárnap közleményben jelezte, hogy hétszáz harcosa integrálódik a brit és amerikai csapatok kötelékeibe és Tommy Franks amerikai főparancsnok vezetése alatt harcol az iraki kormányhadsereg még harcoló egységei ellen. Az INC ugyancsak segítséget nyújt majd az iraki népnek szánt humanitárius segélyek kezelésében, illetve a törvényesség, a rend és a stabilitás betartásában a már felszabadított területeken - hangoztatta a szervezet vasárnapi közleménye.

Befolyásos támogatók

Az amerikai külügyminisztérium meglehetősen ellentmondásos kapcsolatokat tartott fenn Ahmed Csalabival és az INC-nek nem szánt szerepet Irak jövőjének alakításában. A szervezet vezetőjének azonban az amerikai védelmi minisztériumban, a kongresszusban, sőt a Fehér Házon belül is befolyásos barátai és támogatói vannak, jegyezte meg a Reuters.

Bakir al-Hakim is hazatért

Irak legnagyobb síita ellenzéki csoportja, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának vezetője, Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah szintén úgy döntött, hogy 23 éven át tartó iráni önkéntes száműzetés után visszatér hazájába - közölte hétfőn az ajatollah egy közeli tanácsadója.

A Reuters szerint az ajatollah munkatársa a visszatérés pontos időpontjáról nem beszélt. "Hakim ajatollahnak eltökélt szándéka a hazájába való visszatérés, hogy teljesítse politikai, társadalmi és kulturális kötelezettségeit ebben a kritikus időszakban" - mondta a síita főpap tanácsadója. Hazatértének pontos időpontjáról majd az iraki helyzet alakulásának függvényében dönt, de mindenképpen aktív szerepet akar vállalni az új iraki politikai berendezkedés kialakításában, mondta el a tanácsadó.

A 62 éves Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah 1979 óta él az Irakkal szomszédos Iránban, ahol az ott hatalmon lévő síita klérustól kapott támogatást hadserege, az úgynevezett Badr dandár megalakításához és felszereléséhez. Irak 26 millió lakójának több mint fele síita muzulmán. Hakim ajatollah nemrégiben arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy súlyos hibát követ el, ha kizárólag a hadsereg támogatására alapozva állítják fel az új bagdadi kormányt.