Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyilkossággal vádolják az iraki háborús bűnösök törvényszékének vezetőjét

2004.08.08. 22:31
Szálem Csalabit gyilkosság, az iraki ideiglenes kormányzótanács volt tagját, Ahmed Csalabit hamisítás miatt vennék őrizetbe.
Letartóztatási parancsot adtak ki Irakban Ahmed Csalabi, az iraki ideiglenes kormányzótanács volt tagja ellen hamisítás, illetve Szálem Csalabi, a Szaddám Huszein megbuktatott diktátor rezsimje által elkövetett háborús bűnök ügyét tárgyaló különleges iraki törvényszék vezetője ellen gyilkosság vádjával - közölte vasárnap Zuhair al-Maliki iraki vizsgálóbíró.

"Őrizetbe kell venni és ki kell hallgatni őket. Ezután értékeljük a tanúvallomásokat, s ha elegendő bizonyíték lesz, bíróság elé állítják őket" - közölte a vizsgálóbíró.

A szombaton kiadott elfogatóparancs értelmében Ahmed Csalabit, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetőjét a Szaddám-rendszer tavalyi bukásakor a forgalomból kivont régi dinár hamisításával vádolják. A rendőrség a májusi razzia során régi dinárok közé keverve megtalálta a hamis pénzt Csalabi lakásán - közölte Zuhair al-Maliki.

Szálem Csalabit, Ahmed Csalabi unokaöccsét és az iraki rendkívüli törvényszék elnökét azzal gyanúsítják, hogy köze volt a pénzügyminisztérium főigazgatójának júniusi meggyilkolásához.

Jelentések szerint sem Ahmed Csalabi, sem Szálem Csalabi nem tartózkodott vasárnap Irakban.

Szálem Csalabi, akit - ha bűnösnek találnak, akár halálbüntetéssel is sújthatnak - a CNN amerikai hírtelevíziónak Nagy-Britanniából telefonon nyilatkozva közölte: vissza kíván térni Irakba, hogy feleljen a vádakra. Hasonlóan értelemben nyilatkozott Teheránból a CNN-nek Ahmed Csalabi is, aki nevének tisztázásra szintén vissza kíván térni Bagdadba.