Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Amerika kedvenc irakija tagadja, hogy Iránnak kémkedett volna

2004.05.23. 16:20
Kategorikusan visszautasította az iráni külügyminisztérium vasárnap azokat az amerikai vádakat, melyek szerint Ahmed Csalabi iraki politikus Irán javára kémkedett volna. Cáfolta a vádakat maga Csalabi is.
A teheráni külügyi szóvivő szerint e vádak minden alapot nélkülöznek, csupán arról van szó, hogy az amerikaiak így próbálnak ködösíteni egyre növekvő iraki gondjaikat, amelyek egyoldalú, mások véleményét figyelmen kívül hagyó politikájuk következménye. A szóvivő azt azonban elismerte, hogy rendszeres kapcsolatban állnak Csalabival, akárcsak az iraki ideiglenes kormányzótanács többi tagjával, de senkitől sem kaptak bizalmas információkat.

Hamid Reza Aszefi szóvivő egyúttal bejelentette: Irán "hivatalos figyelmeztetést" juttatott el diplomáciai úton az Egyesült Államoknak, az elmúlt több mint két évtized gyakorlatának megfelelően Svájc teheráni nagykövetségén keresztül.

"Irakkal kapcsolatban az a legfontosabb követelésünk, hogy a lehető leggyorsabban távozzanak az országból a megszálló erők, és adják vissza a kormányzást az iraki népnek" - hangsúlyozta Aszefi. Bár a szóvivő nem kommentálta a figyelmeztetés további részleteit, iráni politikusok és síita vallási vezetők a közelmúltban erősen támadták az Irakot megszálló koalíciós erőket a Kerbela és Nedzsef iraki szent városokba való katonai bevonulásuk miatt.

Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője, az iraki ideiglenes kormányzótanács tagja vasárnap az amerikai Fox tv-csatornán maga is hivatalosan cáfolta a kémkedésével kapcsolatos híreszteléseket.

A síita muzulmán Csalabi ügyében az Egyesült Államok jelenleg vizsgálatot folytat, mert Washington azzal gyanúsítja őt, hogy a megszállással kapcsolatos, szigorúan titkos információkat adott át Iránnak. A politikus bagdadi otthonában és irodájában csütörtökön házkutatást tartottak az amerikai megszálló erők, miközben az Egyesült Államok folyamatosan azzal vádolja az Iráni Iszlám Köztársaságot, hogy beavatkozik az iraki ügyekbe és bizonyos erői az iraki destabilizációra törekszenek.

Csalabi egykor az amerikai védelmi minisztérium kedvencének számított, és a Pentagon azt állítja, hogy ő tájékoztatta az Egyesült Államokat a Szaddám Huszein-rendszer tömegpusztító fegyvereiről. A politikus, akire egy időben Washington még úgy tekintett, mint Szaddám Huszein elnök lehetséges utódára, akkor kezdett kiesni az amerikai kegyekből, amikor egyre világosabbá vált, hogy nem találják Irakban az állítólagos tömegpusztító fegyvereket. Csalabi az utóbbi hónapokban egyre nyíltabban bírálta az Egyesült Államokat a június 30-i hatalomátadás korlátozásaival, illetve az iraki olajbevételek ellenőrzésével kapcsolatos elképzelései miatt.