Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Egyszerűsítik a bevándorlók családegyesítését az unióban

2003.04.15. 09:46
Az Európai Parlament támogatná, hogy az uniós bevándorlók családtagjai, partnerei is tartózkodási engedélyt kapjanak az EU-ban. A tervek szerint a munkavállalók magukat ellátni képtelen szüleinek beutazását is engedélyeznék.
Az Európai Parlament nem kötelező érvényű határozattal támogatja azt a törekvést, hogy ne csak a házastárs, hanem a regisztrált vagy házasságon kívüli partner is követhesse a tagország területére az uniós bevándorlót. Az azonos nemű partnerek esetében a családegyesítés csak azokban az országokban lehetséges, ahol egyébként is törvényesen elismerik az azonos neműek házasságát, élettársi viszonyát.

Szülőket is

A tagállamok egyenként megváltozó szabályozása az EU-irányelv alapján engedélyezné az érintettek szüleinek beutazását is, ha azok nem tudják ellátni magukat önállóan. A parlamenti tagok szándéka szerint e rendelkezések nem csak a menekültekre, hanem a más státussal az EU-ba érkező idegenekre is vonatkoznának.

A család a legfontosabb

Az európai parlament alelnöke Jean Lambert szerint a munkavállalók és munkáltatók számára kiemelten fontos a család újraegyesítésének lehetősége, elsődleges szerepet játszván egy-egy állás kiválasztásakor. "És ha az EU komolyan szeretne magasan felkészült szakembereket területére vonzani, akkor nem tehetjük túl bonyolulttá a családegyesítést" - mondja Lambert.