Ágnes
-1 °C
2 °C

Menekültáradat a Csalagútban

2001.12.26. 09:11
Mintegy 130-150 bevándorló kísérelte meg, hogy a La Manche csatorna alatt átvezető vasúti alagúton Franciaországból brit területre jusson - közölték szerdán a francia hatóságok.
A határsértők a BBC értesülése szerint a biztonsági kerítés megbontásával kedden késő este bejutottak az alagútba, s megkísérelték, hogy a hétköznapinál ritkább karácsonyi forgalomban a mintegy 40 kilométeres távolságot gyalog megtéve Nagy-Britanniába jussanak. Már tíz kilométert megtettek, amikor az alagút biztonsági emberei felfedezték őket, s a francia rendőrség segítségével őrizetbe vették őket.

Az alagút ellenőrzése miatt a vasúti forgalmat reggelig leállították - közölte az MTI. Az őrizetbe vett csoportot a Vöröskereszt közreműködésével a közeli Sangatte táborban helyezték el, ahol már közel ezer - megfelelő okmányokkal nem rendelkező - menekült várja, hogy a francia hatóságok döntsenek további sorsáról.

A Eurotunnel bezáratná a tábort

A Eurotunnel képviselői közölték, hogy szerintük a menekültek a Sangatte-ból szöktek, és meglepőnek tartják, hogy a tábor illetékesei nem figyelmeztették őket. A Eurotunnel kjözel egy éve próbálja bezáratni a tábort, ahonnan rendszeresen próbálnak kisebb-nagyobb csoportok Nagy-Britanniába jutni.