Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ostrom alatt a Csalagút

2001.09.03. 14:44
Haszontalannak nevezte a brit kormány a francia Vöröskereszt újabb menekülttábor-létesítési terveit az Eurostar expresszvonat termináljától 64 kilométerre. Hétfőn reggel letartóztattak egy férfit, amint megpróbált az Eurostar vonatra ugrani. A hétvégén több csoport is megpróbálkozott Nagy-Britanniába jutni.

A brit kormány hasztalannak nevezte a francia Vöröskereszt újabb menekülttábor-létesítési terveit az Eurostar expresszvonat termináljától 64 kilométerre. Bár a Vöröskereszt elképzeléseit a francia kormánynak is jóvá kell hagynia, Bailleul városát választották ki az újabb menekülttábor helyszínéül. Az újabb létesítmény a kétszeresen túlzsúfolt Sangatte tábort tehermentesítené, a francia Calais kikötőbe érkező menekülteket ugyanis mind itt helyezik el.

Bezáratnák a menekülttábort

Hétfőn délelőtt tíz percet késlekedett egy vonat, miután egy illegális bevándorló a vonatra akart ugrani
A Sangatte körülbelül két kilométerre van az Eurostar Calais közeli La Coquelle megállójához, így az itt elszállásolt menekült nagy része nem is kér valamiféle bevándorlási engedélyt vagy politikai menedékjogot: a kérelmeket sokkal rugalmasabban kezelő Nagy-Britanniába igyekszik a Csalagúton át. A Bailleulban létrehozandó tábor valamivel távolabb van a meghódítani vágyott Eurostartól: a 64 kilométer azonban a brit kormány szerint nem jelent behozhatatlan hátrány a menekültek számára.

A vonatot üzemeltető Eurotunnel sem örülne az újabb tábornak: egy francia bíróságon már kérték a Sangatte tábor bezárását. A táborban 1200, többnyire afgán, iráni, iraki és török kurd talált ideiglenes menedéket.

Akad a vonat közlekedése a menekültek miatt

Hétfőn délelőtt tíz percet késlekedett egy vonat, miután egy illegális bevándorló a vonatra akart ugrani. A férfinak a szabadságba való ugrás nem sikerült, leesett a vonatról, a hatóságok visszakísérték a menekülttáborba. A hétvége is mozgalmas volt: vasárnap hajnalban egy százfős csoport próbálkozott bevenni a csalagutat, a csapatot a francia hatóságok időben feltartóztatták. A vonat közlekedése hosszabb ideig szünetelt.

Bár nem a Csalagúton érkeztek, a brit hatóságok vasárnap 40 Sri Lanka-i menekültet találtak egy Doverbe érkező teherautón. A sofőr ellen indított per hétfőn elkezdődött, ha a hatóságok embercsempészésért vétkesnek találják a 29 éves német férfit, minden illegálisan szállított menekült után kétezer font bírságra kötelezhetik.